Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

thumb_omroepbrlibr.jpgBrabant en de liefde gaan hand in hand! Daarom gaat Omroep Brabant samen met onafhankelijke filmmakers en producenten uit de provincie een televisieserie maken, met als thema Liefde in Brabant.


“Dit moet vooral een boeiende serie opleveren over mensen die op verschillende manieren van elkaar houden”, zegt Henk Lemckert, hoofdredacteur van Omroep Brabant. “Maar we willen ook de banden aanhalen met onafhankelijke film- en televisiemakers in de provincie.”

Omroep Brabant start daarom een open inschrijving voor filmmakers en -studenten met bijzondere en hopelijk vernieuwende ideeën. Zo’n acht filmplannen worden door de omroep ondersteund met een opstartbudget en een uitzendgarantie. Samen met een producent kunnen de makers vervolgens aankloppen bij fondsen zoals het Mediafonds in Amsterdam, dat speciaal voor de publieke regionale omroepen een fonds beheert voor artistiek hoogwaardige culturele producties.

De omroep werkt al zo lang ze bestaat met zelfstandige programmamakers, maar ze gaat nu een stap verder door ook de productie van de serie bij de industrie neer te leggen. Lemckert: “We hebben prima opleidingen in Brabant voor kunst, design, theater, journalistiek en voor audiovisuele producties.  Daar komen goed opgeleide en vaak uiterst getalenteerde mensen vandaan, maar je ziet dat veel van hen naar de Randstad verdwijnen, omdat er hier onvoldoende werk is. Voor zowel de cultuur als de economie in Brabant is dat natuurlijk niet best. Wil je nieuw en oud talent binnen Brabant houden, dan moeten er meer producties komen. Uiteraard is dit primair een taak voor de overheid. Wij hebben als omroep niet de taak, noch de middelen om een complete bedrijfstak op te peppen, maar samen met Brabantse producenten en filmmakers kunnen we wél proberen ons steentje bij te dragen.”

Het thema “Liefde in Brabant” noemt Lemckert “een pragmatische keuze met gevoelswaarde”. “Liefde komt in zoveel variaties voor, dat iedere filmmaker er wel een onderwerp bij kan vinden dat bij hem of haar past”, aldus Lemckert. “Tegelijkertijd is het een onderwerp dat boeiende televisie op kan leveren.”

Geïnteresseerde filmmakers kunnen terecht op www.omroepbrabant.nl/liefdeinbrabant. De inschrijving sluit op 30 juni 2009.