Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Diny_Verkuilen_1Op 24 juli vertrek ik met de organisatie Edukans naar Burundi, Afrika om daar 3 weken vrijwilligerswerk te gaan doen. Met een groep van 13 personen, waaronder ook Stéphanie Mbanzendore van Burundian Women for Peace and Development (BWPD)  als begeleidster gaan we docenten Engels bijscholen.

Burundi (ook wel: Boeroendi) grenst aan Congo-Kinshasa, Rwanda en Tanzania. Tussen 1993 en 1999 heeft het etnische geweld tussen de Hutu en Tutsi stammen honderdduizenden vluchtelingen veroorzaakt en ten minste 250.000 doden. Hoewel veel vluchtelingen teruggekomen zijn uit de omringende landen heeft het aanhoudende geweld veel anderen juist alsnog doen vluchten.

Diny_Verkuilen_2Helaas denkt men vaak alleen aan Rwanda en wordt Burundi vergeten als het over deze oorlog gaat.

Bujumbura is de hoofdstad van Burundi en de enige stad van betekenis met 235.000 inwoners. 90% van de inwoners woont op het platteland en vooral daar is veel armoede: 68,0% van de bevolking leeft onder de armoedegrens.

Het land wil uiteraard de armoede terugdringen en daarnaast veel energie en geld stoppen in onderwijs. Sinds 2005 is onderwijs gratis en dat heeft geleid tot klassen waar een groep van 80 leerlingen geen uitzondering is!

Na de 1e kennismaking met de groep in maart  zijn we begonnen met  lesplannen maken en tijdens de volgende  bijeenkomst bespreken we het totale programma van die drie weken.

Wat mij erg aanspreekt aan het project is het feit dat de docenten in Burundi zelf hebben kunnen aangeven waar behoefte aan is. Vorig jaar is een groep docenten vanuit  Edukans daar voor de 1e keer geweest en dit jaar is een vervolg.

De organisatie Edukans is heel actief op het gebied van onderwijs en ontwikkelt/ondersteunt  in een aantal landen educatieve projecten. Als je meer wilt weten kun je informatie vinden op www.edukans.nl.

Waarom ik dit met jullie wil delen? Om mee te kunnen gaan naar Burundi moet ik een behoorlijk bedrag betalen voor de reis en daarnaast heb ik me verplicht om € 1000,-- sponsorgeld bij elkaar te krijgen. Vandaar deze oproep om een paar euro (meer mag natuurlijk ook!) bij te dragen. Met dit sponsorgeld kan  Edukans heel erg veel goed werk doen. De bijdrage kan overgemaakt worden op giro 515 t.n.v. Stichting Edukans o.v.v. WD 2010, Burundi en Dini Verkuijlen.

Dini Verkuijlen

P.S. Als extra actie gaan we als groep ook Engels- en Franstalige boekjes verzamelen om op te sturen naar Burundi; op dit moment  is er niets  dus alles is welkom. Ik ga mijn boekenkast flink opruimen; misschien zijn er meer mensen die dat willen doen. Zoals ik al zei:”alles is welkom”, dus denk niet te snel dat het niet bruikbaar of achterhaald is!