Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

110621-ib-Vispassage_Leijgraaf_4Waterschap Aa en Maas werkt sinds februari aan de aanleg van vier nieuwe vispassages langs de Leijgraaf tussen Heeswijk-Dinther en Uden. Inmiddels zijn er drie aangelegd. Met de realisatie van de vierde vispassage hebben vissen als de kopvoorn, winde, riviergrondel en het bermpje straks twaalf kilometer beek zonder obstakels, waardoor ze vrij door de beek kunnen zwemmen. Stuwen vormen nu nog een obstakel voor een goede vismigratie. Met de vispassages kunnen de vissen stroomopwaarts naar andere gebieden zwemmen. Hierdoor komen geïsoleerde en daardoor bedreigde populaties weer onderling met elkaar in contact. Dat maakt deze populaties stabieler en gezonder. Ook maken de vispassages de paaigebieden bereikbaar. De laatste vispassage wordt dit najaar gerealiseerd. Aanvankelijk zouden de werkzaamheden voor de zomer zijn afgerond. Er is echter gebleken dat op de locatie waar de laatste passage wordt aangelegd, stuw bij de Watersteeg in Vorstenbosch, kabels en leidingen liggen. Dit vraagt om nader onderzoek hoe de vispassage goed in te passen.

Betonnen constructies
De vispassages zijn ondergrondse, betonnen constructies, afgedekt met een metaalplaat. Deze constructies zijn, met uitzondering van de metaalplaat, in het veld niet zichtbaar. Ze hebben geen invloed op de waterstand en worden ingepast op eigen grond van het waterschap langs de Leijgraaf. De locaties waar de passages al liggen zijn: stuw 211C (Galgenberg in Heeswijk-Dinther); stuw 211D (Het Schoor in Heeswijk-Dinther) en stuw 211G (Hondstraat in Vorstenbosch). Stuw 211H (Watersteeg in Vorstenbosch) wordt dit najaar aangelegd. Daarnaast optimaliseert het waterschap in dezelfde periode vier bestaande vispassages binnen hetzelfde traject, zodat na uitvoering het volledige traject optimaal vismigreerd is.

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland
De aanleg van deze vispassage maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de reconstructiecommissie Maas en Meierij.

Op de foto’s de vispassage aan Het Schoor in Heeswijk-Dinther.
Foto's: Ilse Brekelmans