Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

progressiefbernhezeAan het College van B. en W.                    29 augustus 2011

 Gemeente Bernheze. 
Geacht College,
 Afgelopen dinsdag kwam ik er achter, dat er een aantal collega-raadsleden zijn, die voornemens zijn om eind september te kiezen voor arrangement 3, dus voor een fusie op korte termijn met Maasdonk. Om te kunnen oordelen of het op dit moment nemen van een besluit tot fusie met Maasdonk verantwoord en verstandig is, wil ik,en  wellicht anderen met mij, antwoord op een aantal vragen.

 Financiën.

  1. Bij een fusie is het gebruikelijk om te weten van elkaar, hoe partijen er voorstaan, zowel op het gebied van financiën, schuldposities, reserves, aangegane verplichtingen e.d. Tot nog toen zijn wij als Raad hierover niet geïnformeerd. Ik lees wel  in een extern bericht van het VNG van vorige week, dat Bernheze per 1 januari 2010 een schuld heeft van 530 euro per inwoner en Maasdonk een bedrag van 3479 per inwoner, maar bij de vele informatie van de stuurgroep tref ik hierover geen enkele informatie. Daarom hierbij een drietal vragen
    1. Heeft het College van Bernheze volledig zicht op de financiële situatie etc.van Maasdonk?
    2. Wilt u aan de raadsleden van Bernheze informatie geven over de belangrijkste kengetallen in deze?
    3. Bernheze heeft onlangs de waarde van grondposities fors naar beneden bijgesteld. Hoe zit het in deze met Maasdonk ?
  2. Bij de door het Rijk opgelegde fusie, die leidde tot het ontstaan van Bernheze was er een groot verschil in de financiële situatie van de drie voormalige gemeenten. Tevens was er een groot verschil in het voorzieningenniveau. Deze twee zaken hebben nog jaren tot forse spanningen geleid in de nieuwe gemeente Bernheze. Daarom ook de volgende vragen.
    1. Heeft het College zicht op het voorzieningenniveau van Maasdonk?
    2. Zijn er grote verschillen in het voorzieningenniveau van Bernheze en Maasdonk?

 Waalboss

  1. Waalboss speelt een belangrijke rol in de keuzediscussie over de verschillende arrangementen. Als wij niet fuseren met Maasdonk, dan bepaalt den Bosch straks, wat er in Waalboss gebeurt, hoor ik van meerdere zijden als een zeer belangrijk argument om te fuseren. Daarom hierbij de volgende vragen.
    1. Hoe zijn nu de bevoegdheid over Waalboss geregeld in de afspraken, die er gemaakt zijn tussen Den Bosch, Oss, Maasdonk en Bernheze? Te denken valt aan soort en categorie van bedrijven, inrichting van bedrijventerrein, ontsluiting, vestigingsvergunning?
    2. Veranderen deze bevoegdheden als Bernheze en Maasdonk samengaan
    3. Nu nog twee andersoortige vragen over Waalboss, Er is altijd gezegd, dat Waalboss pas doorgaat, als er nadrukkelijk behoefte aan is. Intussen circuleren er geluiden, dat er in de regio Den Bosch, Veghel Oss slechts behoefte is aan een tweetal nieuwe bedrijventerreinen, terwijl er drie op de planning staan ( Doornhoek Veghel, De Brand in Den Bosch en Waalboss). In hoeverre is het zeker, dat Waalboss wel doorgaat en is het daardoor niet reëel om te spreken van een risico voor de 4 betrokken gemeenten?
    4. Er is door Maasdonk en Bernheze intussen veel geld gestopt in het aankopen van gronden voor de ontwikkeling, terwijl nog helemaal niet duidelijk is op welke termijn dit bedrijventerrein ontwikkeld gaat worden. Daarom de volgende vraag. Verwacht het College, dat het bedrijventerrein op termijn geld gaat opleveren of is de kans heel reëel, dat het geld gaat kosten?

 Plattelandsgemeente.

  1. In de laatste 20 jaar is bij mijn weten de systematiek van de verdeling van de gelden uit het gemeentefonds een paar keer veranderd en wel ten gunste van de gemeenten met een centrumfunctie en ten nadele van de “niet centrum gemeenten”. Op zich ook terecht, omdat de centrumgemeenten ook functies vervullen ten gunste van de omliggende gemeenten.

Bernheze is geen centrumgemeente en naar mijn mening wordt dat Bernheze ook niet, als Bernheze samen gaat  met Maasdonk. Toch is Bernheze een gemeente met veel wegen, bermen, waterwegen, groen etc., zaken, die ook veel geld kosten voor onderhoud. Maasdonk zit in dezelfde situatie. Tegelijkertijd gaat het om een aantal dorpen met ieder een school , gemeenschapshuis, sportzaal etc.

Daarom de volgende vragen
Is het College het met me eens, dat de huidige verdeelsystematiek van het gemeentefonds niet gunstig is voor “Plattelands gemeenten”?

  1. Is het college het met me eens, dat Bernheze geen centrumgemeente wordt, ook al krijgt een nieuwe gemeente ruim 40.000 inwoners?
  2. Zijn er voorbeelden in Nederland van grote plattelandsgemeenten, die geen centrumfunctie vervullen en toch een gezonde financiële huishouding hebben ?

 Bij voorbaat dank voor de beantwoording van deze vragen

 Theo van Overbeek
Raadslid Progressief Bernheze