Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

SurinameWater, watra, veel water, foeroe watra na Sranang. Aleng, regen, foeroe aleng, veel regen. Maar ja, we zitten nu dan ook in de (kleine) regentijd.    Gisteren hebben we een palmboom overgeplant, van de buurman naar het huis van m'n zwager mari. Was wel efkes een karweitje. En afgelopen week ook een heg geplant.
Driehonderd plantjes die nu in het water staan. Volgens de mensen hier kan het geen kwaad, alles groeit hier. Als je het in de grond steekt gaat het groeien, foeroe watra of niet. Mijn zus Wilma is drie weken geweest, was erg gezellig, dan word er ook weer eens gekookt op Grapefruitstraat 46. De grapefruitsraat staat nu, net zoals andere delen van Paramaribo en omstreken ook geheel onder water, en de stroom is weer eens uitgevallen. Zit nu in het internetcafe, waar ze er op voorbereid zijn en een generator hebben.
Fietsverhuur 't Brabants Kwartierke is een zachte pijnloze dood gestorven. Munne maat Kasi is niet meer de jongste en word dit jaar zeventig. Ik kan niet van hem verwachten dat hij actief gaat promoten en zo. Dan zou ik in de drie maanden dat ik nu hier ben alles opnieuw op moeten starten, en daar heeft dit Heziks boerke net ginne zin in. We hebben alle (zo'n 25) fietsen verkocht. Ik heb er nu nog vier voor eigen gebruik, en een mooie vriendschap aan overgehouden. Kasi is een gezellige babbelaar, en heeft de prachtigste verhalen over spoken en geesten. Voor vandaag staat er een bezoekje aan het fruitvrouwke op het program. Efkes wa vers fruit halen. Dan schiet ik daluk wir in munne regencape, en dan moete ze zien kijke die Surinamers. Fietsen doen ze zowiezo al nie, lot ston dur de regen. Verders gaat het hier best, nog twee weken dan zit het er op. Komen we weer naar kowroe-kondre, zoals ze Nederland hier noemen. Koud-land. Net na de carnaval.
Groeten van overzee
tan boen, tan lafoe
' onze missionaris'
Rene