Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Waterschap Aa en MaasNieuwe stuwen zorgen voor betere waterverdeling in het gebied langs de Leijgraaf

Begin februari start waterschap Aa en Maas met de uitvoering van maatregelen die moeten leiden tot een betere waterverdeling in het gebied rond Leijgraaf. Zo worden in de Leijgraaf twee nieuwe automatische stuwen geplaatst. Om de wateraanvoer naar het gebied te verbeteren vinden ook werkzaamheden plaats in de Peelse Loop. De maatregelen maken deel uit van het project ‘GGOR Leijgraaf’.

Nieuwe stuwen in de Leijgraaf

De twee nieuwe stuwen liggen verspreid in het stroomgebied van de Leijgraaf. Eén stuw wordt aangelegd ten noorden van Heeswijk Dinther en één stuw komt ten westen van Elsendorp. De aanleg van de stuwen zorgt ervoor dat water in het hoger gelegen gebied langs de Leijgraaf langer kan worden vastgehouden. Zo wordt droogte, en daarmee schade aan gewassen en natuur, voorkomen. Ook hoeft er minder beregend te worden. Door water bovenstrooms vast te houden kan daarnaast wateroverlast in de lager gelegen gebieden worden tegengegaan. In het stroomgebied van de Leijgraaf, vanaf de aanvoerroute in Gemert-Bakel tot aan Bernheze, worden daarnaast nog eens 14 stuwen gerenoveerd en geautomatiseerd. Hierdoor kan snel worden gereageerd op de actuele (grond-) waterstanden.

Werkzaamheden in de Peelse Loop

Ook in de aanvoerroute richting Boekel Venhorst (Peelse Loop) worden werkzaamheden uitgevoerd. Een deel van de watergangen wordt gebaggerd. Ook worden enkele duikers vervangen. Dit pakket van maatregelen leidt ’s zomers tot betere wateraanvoer naar de Leijgraaf en voorkomt ’s winters wateroverlast in het bovenstroomse deel van de Peelse Loop. De werkzaamheden aan de stuwen worden uitgevoerd door de Gebroeders Van der Aa uit Den Dungen, en aan de Peelse Loop door Bagger- en groenservice B.V. uit Oudewater. Eind maart 2015 zijn de werkzaamheden klaar. Overlast voor de omgeving wordt zoveel mogelijk beperkt. Er wordt waar mogelijk gewerkt op eigendom van het waterschap of openbare weg. Indien toch gewerkt moet worden op particulier terrein, dan worden eigenaren daar tijdig van op de hoogte gesteld.

Gewenst Grond en Oppervlaktewater Regime Leijgraaf

GGOR betekent Gewenst Grond- en Oppervlaktewater Regime. In het project ‘GGOR Leijgraaf’ is samen met de streek geïnventariseerd hoe het watersysteem in het gebied rond de Leijgraaf kan worden verbeterd. Dit heeft geresulteerd in een pakket maatregelen en oplossingen voor de bestrijding van droogte en het voorkomen van wateroverlast in het gebied. De aanleg en aanpassing van stuwen maakt deel uit van dit pakket.