Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

thumb_swo.jpgOnder het motto “kunst is zinvol bezig zijn” starten het Instituut Pieter Brueghel en Alzheimer Nederland, afdeling Uden/Veghel op zaterdag 12 januari met creatieve ochtenden voor mensen met dementie, samen met een partner of begeleider. Maximaal 6 mensen met dementie en 6 begeleiders kunnen 15 weken lang onder begeleiding van een gekwalificeerde kunstdocent diverse kunstzinnige technieken beoefenen. Tekenen en schilderen behoort tot de mogelijkheden, maar ook werken met krijt en boetseren zitten in het aanbod. De ochtenden vinden plaats op zaterdagochtend van 10 tot 12 uur op Pieter Brueghel, Middegaal 23-25 in Veghel. Deelname is gratis. Voor informatie en aanmelden kunnen belangstellenden contact opnemen met Alzheimer Nederland, afdeling Uden/Veghel, José de Boer, tel.: (0413)-351588 (vraag naar José) of met Laila Witteveen bij de Stichting Welzijn Ouderen Boekel/Uden/Veghel, tel.: (0413)-367309. Een e-mailbericht sturen kan ook naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
 Inspiratie voor dit project vond de afdeling Uden/Veghel in een schilderproject dat Alzheimer Nederland 3 jaar geleden organiseerde met de kunstenaar Albert Niemeyer. Zijn motto was “Als mensen zich verbaal slecht kunnen uiten, begin dan een gesprek op papier!” Kunst blijkt een belangrijk middel om je te uiten en om in contact te komen met de wereld van mensen met dementie. In diverse verpleeg- en verzorgingshuizen gaat men met schildermateriaal aan de slag, maar voor mensen met dementie die thuis wonen is er geen mogelijkheid te schilderen onder deskundige leiding.
 Uit onderzoek onder mantelzorgers is duidelijk naar voren gekomen dat het moeilijk is zelf leuke activiteiten te organiseren waar de zieke en diens partner samen plezier aan beleven en waar zij in een vertrouwde, veilige omgeving zichzelf kunnen zijn. In het begin van de creatieve bijeenkosmten zal de docent ruim de tijd nemen voor een kennismaking. De persoonlijke ontmoeting tussen de docent en de deelnemers is belangrijk tijdens de 15 ochtenden.
 Na de kennismaking wordt bekeken met welk materiaal de deelnemers aan de slag kunnen gaan; dit zal van deelnemer tot deelnemer verschillen. De docent zal voortdurend in alle opzichten rekening houden met de mogelijkheden van de deelnemers. Uit ervaringen elders in het land blijkt dat  bijna iedereen mee kan doen. Zelfs mensen die al verder in het ziekteproces beland zijn beleven veel plezier aan het samen creatief bezig zijn.