Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

koorts.jpgHet aantal Q-koortsmeldingen is in 2007 en 2008 landelijk toegenomen ten opzichte van de jaren ervoor. In het voorjaar van 2007 vond de eerste geregistreerde Q-koortsuitbraak in Nederland plaats. Dit jaar kreeg de GGD Hart voor Brabant tot 6 juni 107 meldingen binnen, verspreid over het gehele werkgebied met een concentratie in het gedeelte ten oosten van ‘s-Hertogenbosch. In Heeswijk-Dinther zijn drie mensen besmet met Q-koorts. De redenen voor deze toename zijn nog niet geheel duidelijk. Waarschijnlijk zijn er meer besmette beesten, maar ook bij vermoeden wordt nu eerder bloedonderzoek naar Q-koorts gedaan. Q-koorts is met antibiotica goed te behandelen.

Hoe wordt u besmet?
Q-koorts is een ziekte, veroorzaakt door een bacterie. Dieren die de bacterie bij zich dragen, kunnen mensen besmetten. Schapen en geiten zijn de belangrijkste bron van de ziekte voor de mens. Als schapen of geiten besmet zijn, komen de meeste bacteriën vrij tijdens en na de lammerperiode. Maar ook andere dieren zoals runderen, honden, katten, teken, konijnen, duiven en andere vogels kunnen besmet zijn. Een mens kan ook besmet worden door het inademen van in de lucht gekomen fijnstof, dat met de bacterie is besmet of door het drinken van rauwe melk. Mensen kunnen elkaar onderling niet besmetten.

Wat zijn de klachten?
De meeste besmettingen verlopen zonder klachten of als een milde griepachtige ziekte. Bij een ernstiger verloop begint de ziekte meestal acuut met heftige hoofdpijn en hoge koorts. Andere klachten zijn: koude rillingen, spierpijn, misselijkheid en braken, een longontsteking met een droge hoest en pijn op de borst. Soms veroorzaakt de bacterie een leverontsteking, die vaak verloopt zonder klachten of gepaard gaat met buikpijn, misselijkheid, braken en diarree. De ziekteverschijnselen treden gemiddeld twee tot drie weken na besmetting op.

Wat te doen?
Meestal geneest Q-koorts vanzelf na een tot twee weken. Na het vaststellen van de ziekte via een bloedonderzoek is behandeling met een antibioticum nodig. Herkent u bovenstaande klachten? Neem dan contact op met uw huisarts. De huisartsen en medisch specialisten in het werkgebied van de GGD Hart voor Brabant zijn geïnformeerd over de bestaande situatie en kunnen beslissen of nader onderzoek nodig is.

Vragen of meer informatie?
Kijk voor meer informatie en de meest gestelde vragen op www.ggdhvb.nl. Voor aanvullende vragen kunt u contact opnemen met Bureau Infectieziektebestrijding van de GGD Hart voor Brabant, telefoon (073) 64 04 074 op maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 17.00 uur en vrijdag van 8.30 tot 16.00 uur.