Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

2008-09-23_aed-cursus.jpgDe afgelopen weken hebben maar liefst 28 leden van onze voetbal vereniging met succes de opleiding tot bediener AED gevolgd. De opleiding is verzorgd door gediplomeerd Instructeur Eerste hulp en instructeur reanimatie en AED (BLS) Basic life support William van Zuthen.  

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een apparaat dat in geval van hartfalen, als er sprake is van een niet samenhangend kloppend hart (90 % van het hartfalen) het hart weer in het juiste ritme kan krijgen. Met deze opleiding kan men, indien er sprake is van een hartfalen adequaat ingrijpen. Geleerd is hoe een slachtoffer te benaderen, het bewustzijn te beoordelen en op de juiste wijze de hulpdiensten te alarmeren. Verder is geleerd te reanimeren en aansluitend de AED te bedienen indien nodig. De overlevingskansen voor een slachtoffer met hartfalen stijgen zo als er snel gereageerd kan worden van ca 15 % tot ca 80%.

Deze cijfers wijzen meteen naar het belang van de door de vrienden van Heeswijk geschonken AED met de aanvullende opleiding. De brede dekking in geoefendheid in combinatie met de AED geeft een zeer grote stijging van de kansen voor een slachtoffer, iets waar we als vereniging trots op mogen zijn.

Een compliment voor alle leden die vaak als leek in 2 avonden aantoonde in te kunnen grijpen als er iemand in nood verkeerd. Hopelijk is het niet nodig, maar als het nodig is staan ze klaar om elkaar te helpen en indien mogelijk het tij te keren voor het slachtoffer.

Goed is om ook te vermelden dat buiten de vereniging om ook de gemeente bezig is om AED's op te hangen in Bernheze. Dus ook voor onze dorpsgemeenschap levert de voetbalvereniging 28 mensen die in staat zijn om medeburgers met hartfalen te helpen.