Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

stamppot.jpg"Het nuttigen van een stevige maaltijd zorgt er niet voor dat je minder dronken wordt. Een zogenaamde bodem leggen is een fabel", zegt Roy van der Ploeg, woordvoerder van het Voedingscentrum.

"Nuchter of met een volle maag, uiteindelijk zit er toch dezelfde alcoholconcentratie in je bloed. Een goede maaltijd zorgt er wel voor dat je iets minder snel dronken wordt. Wissel vooral af tussen bijvoorbeeld een biertje en een glas water, dat zorgt er voor dat je een stuk minder alcohol binnenkrijgt, maar ook minder calorieën", zegt Van der Ploeg. Op de website van het Voedingscentrum staat dat een een glas bier gemiddeld 110 kilocalorieën (kcal) bevat. Bij tien pilsjes is dat al snel 1100 kcal. Een volwassen man heeft ongeveer 2500 kcal per dag nodig, een volwassen vrouw 2000.

GGD Hart voor Brabant adviseert naast voldoende water niet meer dan zes glazen bier per dag te drinken. Volgens de gezondheidsdienst doet een lichaam er anderhalf uur over om een glas alcohol af te breken. Bij acht glazen duurt dat een halve dag. Ook raadt het jongeren onder de 16 jaar af om alcohol te nuttigen. Het kan hersenbeschadiging en groeiremming veroorzaken. De GGD adviseert voldoende warme kleding te dragen om onderkoeling te voorkomen. Door het alcoholgebruik voel je de kou minder goed.

Een woordvoerder van ziekenhuis Bernhoven wijst op de eigen verantwoordelijkheid van de carnavalsvierder om met mate te drinken. Het ziekenhuis geeft geen extra voorlichting over alcoholgebruik tijdens carnaval. "Daar beginnen we niet aan. Ik denk dat mensen in Nederland de betutteling zat zijn en niet zitten te wachten op een arts die een vingertje ophoudt", aldus de woordvoerder. Tijdens carnaval is de toestroom van patiënten, die door te veel drinken bij de eerste hulp binnenkomen wisselend. "Het gaat dan niet zozeer om mensen die zich hebben 'klemgedronken', maar wel om dronken patiënten die zichzelf verwond hebben."

Bron: Brabants Dagblad