Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

blijf_actief_tbv_folder_wandelen_hoge_bomen.jpgBeweeggroep voor mensen met geheugenproblemen zoekt vrijwilligers.
Blijf Actief! ook bij geheugenproblemen is een wandelgroep voor mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorgers uit de gemeenten Sint-Oedenrode, Landerd, Boekel, Uden, Veghel en Bernheze.
Elk donderdagmiddag komen 12 à 15 deelnemers in Pieter Brueghel aan het Middegaal in Veghel bij elkaar. Van daaruit gaan ze wandelen in de fraaie omgeving, onder leiding van een gekwalificeerde bewegingsdocente. Onderweg doet de groep enkele eenvoudige bewegingsoefeningen en na de wandeling is er tijd voor een kopje koffie. Blijf Actief! is een initiatief van Alzheimer Nederland, afdeling Uden/Veghel en Vivaan, Welzijn Ouderen. Voor deze beweeggroep worden vrijwilligers gezocht die als begeleiders mee willen lopen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Vivaan, Welzijn Ouderen, telefonisch op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur (0413-367309, vragen naar Laila Witteveen) en via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Aanmelden is ook mogelijk bij Alzheimer Nederland (0413-351588), vragen naar José de Boer.
 
contact
Mensen met geheugenproblemen hebben extra aandacht en begeleiding nodig. Daarom kunnen zij bij sportverenigingen en sportcentra gewoonlijk niet terecht. Terwijl bewegen zeker voor hen erg belangrijk is. Het geeft ontspanning, nieuwe energie en houdt de conditie op peil. Bij Blijf Actief! gaat het overigens niet alleen om het bewegen. Het contact met anderen is zeker zo belangrijk. Daarom is Blijf Actief! ook belangrijk voor de mantelzorger. Het is de bedoeling dat iedere deelnemer met geheugenproblemen vergezeld wordt door een partner, familielid, vriend of goede bekende. Doordat deze mantelzorgers meedoen met de activiteiten hebben zij contact met lotgenoten en kunnen ze ervaringen uitwisselen. Dat geeft lucht en bovendien zijn ze er even uit.
 
ondersteuning
Van mensen die als vrijwillige begeleider mee willen doen, verwachten de organisatoren, dat zij op donderdagmiddag beschikbaar kunnen zijn. Ook mensen die niet elke week op donderdagmiddag kunnen, zijn welkom. Uiteraard moeten zij graag en goed om kunnen gaan hebben met mensen die geheugenproblemen hebben. Een bepaalde opleiding is voor dit vrijwilligerswerk niet vereist, veel mensen kunnen dat van nature of door ervaring. Het is wel belangrijk dat de vrijwilligers ook begrip hebben voor de situatie waarin de mantelzorgers verkeren. De diagnose geheugenprobleem komt niet alleen hard aan bij de persoon die er aan lijdt, maar heeft ook enorme consequenties voor mensen in de directe omgeving. De vrijwilligers begeleiden de deelnemers en bieden hulp waar dat nodig is. Zij doen zelf ook mee met de beweegactiviteit.
 
wat staat er tegenover?
De vrijwillige begeleiders mogen rekenen op ondersteuning door Vivaan, Welzijn Ouderen of Alzheimer Nederland, afdeling Uden/Veghel. Als daar behoefte aan is, wordt er zelfs bijscholing georganiseerd. Uiteraard worden werkelijk gemaakte onkosten, zoals reiskosten vergoed en men valt onder de verzekering van Vivaan. En de beweging is natuurlijk ook gezond voor de vrijwilliger.