Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

geitenhoeve.jpgIn 2008 is er in Nederland bij 1.000 mensen Q-koorts vastgesteld. Dit waren vooral mensen uit Noordoost Brabant. Er is inmiddels een aantal maatregelen getroffen, maar ook in 2009 krijgen er nog steeds mensen Q-koorts.

 

Q-koorts is een infectieziekte met klachten die lijken op griep en kan in sommige gevallen leiden tot longontsteking. Veruit de meeste mensen merken er echter nauwelijks iets van. Q-koorts is met antibiotica goed te behandelen.

Wat te doen bij vragen?
Heeft u vragen over Q-koorts? Kijk dan op de website van de GGD Hart voor Brabant: www.ggdhvb.nl . Voor aanvullende vragen kunt u van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur contact opnemen met het Bureau Infectieziektebestrijding van de GGD Hart voor Brabant, telefoon (073) 64 04 074.
U kunt uw vraag ook stellen via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Volkskrant 24 juni:

Lab heeft Q-koortsbacterie te pakken

Van onze verslaggever Broer Scholtens
Gepubliceerd op 24 juni 2009 21:11, bijgewerkt op 21:14

 

AMSTERDAM - 
Onderzoekers van het veterinair laboratorium CVI in Lelystad, onderdeel van Wageningen Universiteit, hebben de in Nederland circulerende Q-koortsbacterie geïsoleerd uit de nageboorte van een geit.

De bacterie besmet niet alleen schapen en geiten. In Nederland raken er ook steeds meer mensen mee geïnfecteerd, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid (RIVM). Tot woensdagmiddag zijn er 1.429 bacteriebesmettingen gemeld. Vorig jaar was dat een duizendtal, gerekend over het hele jaar.

Het CVI-onderzoeksinstituut heeft met nieuwe technieken de hele bacterie geïsoleerd en opgekweekt. ‘Nu kunnen we uitzoeken waarom die in Nederland circulerende bacterievariant zoveel mensen besmet – veel meer dan varianten die in andere landen rondwaren’, zegt CVI-onderzoeker Hendrik Jan Roest.

Q-koorts wordt veroorzaakt door de Coxiella-bacterie. Die bacterie bewerkstelligt bij geiten en schapen vroeggeboortes en abortussen. Daarbij komen miljarden ziektekiemen via de placenta en het vruchtwater in het stalstro terecht. Wanneer stro en stalmest worden uitgereden zullen de ziektekiemen verstuiven en kunnen mensen besmet raken.

Alleen in Nederland – dat een grote geitenstapel telt – neemt Q-koorts sterk toe. In 2007 werd bij 168 personen een besmetting geconstateerd. Dit aantal ligt nu – halverwege het jaar – op 1.429. Daar de helft van de mensen niets van een besmetting merkt, ligt het werkelijke aantal veel hoger.

De meeste meldingen komen uit Brabant. ‘Onverwacht en ongewenst’, zegt Van Steenbergen van het RIVM. Het explosieve karakter is volgens hem terug te voeren op het droge voorjaar, waardoor bacteriestof makkelijk kan verwaaien.

De meeste mensen komen met luchtwegklachten en koorts bij hun huisarts. Een kwart van de patiënten moet met ernstige verschijnselen als longontsteking worden opgenomen. Zo’n 10 procent blijft klachten houden zoals vermoeidheidsverschijnselen, vaak maanden achtereen.

Om de explosie in te dammen, zijn dit jaar enige tienduizenden geiten in Nederland ingeënt met een Frans vaccin. Het effect daarvan is pas volgend jaar te zien.

  Brabants dagblad 25 juni.

Bij het ministerie van Volksgezondheid zeggen ze het zeker te weten: er is tot nog toe niemand overleden aan de Q-koorts. Maar Peter Wever, arts-microbioloog bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, zegt: "De vraag is niet óf er al mensen zijn overleden aan Q-koorts, maar hoeveel."


Wever zegt 'met zekerheid te weten' dat in ziekenhuizen 'in de regio' mensen zijn overleden die zijn binnengekomen met de Q-koorts. "Het is altijd de vraag waaraan iemand precies overlijdt, dat wordt ook niet geregistreerd. Maar ook uit de medische literatuur is bekend dat van alle Q-koortspatiënten die worden opgenomen in het ziekenhuis, 1 tot 2 procent komt te overlijden. We hebben de afgelopen drie jaar al vijf- tot zeshonderd ziekenhuisopnames gehad, dus dan zouden we op vijf tot tien sterfgevallen zitten. Ik zeg niet dat het er zoveel zijn, maar het is zeker dat de ziekte nu al levens heeft geëist."

* Q-koorts eist vier doden in Nederland

In Nederland zijn tot nu toe vier mensen met Q-koorts overleden. Dat zegt directeur Roel Coutinho van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, RIVM. Vorig jaar is er een patient gestorven en dit jaar drie. Het is voor het eerst dat er berichten zijn over doden door Q-koorts in Nederland. Alle patienten met Q-koorts die zijn overleden hadden ook andere ernstige aandoeningen. Of de infectieziekte ook hoofdoorzaak van het overlijden was, is niet vastgesteld.
Volgens microbioloog Peter Wever van Jeroen Bosch-ziekenhuis is uit de medische literatuur bekend dat van de patienten die met Q-koorts in het ziekenhuis belanden 1 tot 2 procent komt te overlijden. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die door dieren wordt overgebracht. In Nederland spelen vooral geiten een rol bij de verspreiding van Q-koorts .
Het aantal mensen met Q-koorts blijft toenemen. Huisartsen hebben dit jaar al zo'n tweehonderd besmette patienten gemeld. De helft van de meldingen komt uit Noord-Brabant, waar veel geitenhouders zijn. De komende maanden worden daarom nog eens 130.000 geiten in Noord-Brabant en delen van Gelderland en Limburg verplicht gevaccineerd.