Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

teek.jpg

Aan besturen van Landschappen, natuurverenigingen, stichtingen en andere natuurorganisaties.
De Lymevereniging wil graag uw aandacht vragen voor het gevaar van teken. Een tekenbeet kan iedereen die in het groen werkt of recreëert overkomen. Teken komen voor in het gras, lage struiken, bosgebieden, heide, stadsparken en tuinen. Teken leven van het bloed van zoogdieren maar ook van ons: mensen. Het aantal teken in ons land neemt toe evenals het aantal mensen dat zich meldt bij een huisarts met een tekenbeet.

 

Een tekenbeet kan gevaarlijk zijn. De ziekte van Lyme, maar ook andere tekenbeetziekten kunnen overgebracht worden. Een besmette teek draagt een bacterie bij zich die via de bloedbaan kan nestelen in het lichaam. Na verloop van tijd kan het de meest uiteenlopende klachten geven. Als de ziekte niet op tijd en adequaat behandeld wordt, kan het een mensenleven totaal ontwrichten.

De Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten wordt dagelijks geconfronteerd met soms dramatische ervaringen van mensen die de gevolgen van een tekenbeet aan den lijve ondervinden. De diagnose en behandeling van de ziekte verloopt zeer moeizaam, mede door de onbekendheid met de ziekte die er is onder medici. Het gevolg is vaak onder- of misdiagnose met als gevolg geen of onderbehandeling met alle gevolgen van dien. Conclusie: voorkomen is beter dan genezen! 

Natuurlijk bent u als bestuur van een natuurorganisatie op de hoogte van deze problematiek. Mensen die veel in de natuur verblijven, lopen een extra risico om door teken gebeten te worden en dus ziek te worden. Voorlichting over teken en tekenbeetziekten is van groot belang! Bij de NVLP kunt u informatiemateriaal aanvragen. Ook verzorgen we op verzoek lezingen over teken, preventie en de ziekte van Lyme. Een lezing wordt ondersteund met de film: ‘De kleine vampier’. U hoort en ziet van alles over de teek, het gevaar van een tekenbeet, het voorkomen van een beet, de ziekte van Lyme en de gevolgen die dat kan hebben. Neem voor meer informatie over lezingen, meer voorlichting en informatiemateriaal contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Naast het geven van informatie aan het publiek wil de NVLP de toenemende problematiek van teken en tekenbeetziekten onder de aandacht van politiek Den Haag brengen. Er komen jaarlijks duizenden nieuwe Lymepatiënten bij. Daarom is de NVLP een burgerinitiatief gestart. Daarvoor zijn minstens 40.000 handtekeningen nodig. Op dit moment is iets meer dan de helft van de benodigde handtekeningen binnen. Wellicht kunt u onze actie ondersteunen door bekendheid aan het Burgerinitiatief te geven, bijvoorbeeld door een oproep met link naar de petitie te plaatsen op uw website, in een nieuwsbrief of via uw ledenblad etc. Voor meer informatie en het tekenen van de petitie www.lymevereniging.nl of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wij hopen dat u uw werknemers, leden en/of achterban nader wil informeren over het tekengevaar en onze petitie wil ondersteunen. Wij kunnen u daarbij op allerlei manieren helpen.

Namens het bestuur van de NVLP

Diana Uitdenbogerd Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Heleen Hutink Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.