Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

090719-mvadw-_picknick_47.jpgMartien  kwam in contact met Hadeejer.nl in zijn functie als schrijver van de, ons allen bekende, Snevelbokkenkrant. In dit contact werd gekomen tot samenwerking van de Carnavalsvereniging en de Hadeejerfotografen. Deze samenwerking in nu een feit, maar zoals dat gaat in contacten, er wordt nog wel eens ook over iets anders gepraat! Zo kwam naar voren dat Martien als werknemer van zorginstelling Cello, actief betrokken is bij een project in Roemenië voor mensen met een beperking.

 

Interessant om daar meer over aan de weet te komen.

Martien is 37 jaar werkzaam in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, en nu een aantal jaren werkzaam als clustermanager voor de dagbesteding van Cello, de Stichting waaronder bijvoorbeeld ook de Binckhorst in Rosmalen valt.

Maar hoe kom je bij zo'n project terecht?

Martien vertelt dat Cello graag een project wilde ondersteunen en zij doen dat in samenwerking met de Stichting ‘Samen voor Codlea'. Codlea is de vestigingsplaats van het opvanghuis en ‘Samen voor Codlea' is een particulier initiatief in Nederland. Zij trokken zich al langer het lot van verstandelijk gehandicapten in Roemenië aan. Hen ontbrak de nodige kennis en ervaring in het opzetten van dagbestedingprojecten voor mensen met een beperking.

Cello heeft zich op 19 juni 2009 door middel van een handtekening voor 2 jaar verbonden aan het project, samen  met de Stichting ‘Samen voor Codlea' en de Roemeense Stichting Rafaël. Kennis en ervaring hebben Martien en zijn drie andere collega's van Cello voldoende om daar de mensen in Codlea verder mee te helpen, zodat zij op eigen kracht verder kunnen gaan met de zorg voor deze mensen.

Geschiedenis.

Onder de dictatuur van Nicolae Ceaucescu, die tot de omwenteling in 1989 duurde, waren alle verstandelijk beperkten uit de verzorgingshuizen weer teruggeplaatst bij hun familieleden en/ of pleeggezinnen. Naar beste vermogen, maar vaak onder erbarmelijke omstandigheden werd er voor de mensen gezorgd. Er werd van uitgegaan dat er bij deze mensen met beperkingen niets te leren of te ontwikkelen zou zijn.  Een misvatting natuurlijk, maar hoe krijg je dat overgebracht aan de mensen daar?

Door Uitwisseling.

In de eerste plaats door medewerkers van de Roemeense Stichting Rafaël  hier te ontvangen en hen te laten zien en ervaren wat er allemaal voor mogelijkheden zijn en hen laten bekijken wat bruikbaar is voor het dagelijkse werk in Codlea.

In de tweede plaats door de  vier medewerkers van Cello naar Codlea te laten gaan om zich ook een beeld te laten vormen van de situatie in Roemenië. Indrukwekkend beschrijft Martien hoe hij mensen heeft aangetroffen op binnenplaatsen van huizen, maar ook in golfplaten schuurtjes.

Doel.

Ook indrukwekkend is het feit dat er nu al een dagbestedingshuis van de grond is gekomen waar momenteel aan 16 personen dagbesteding geboden wordt, in de vorm van aangepaste spelletjes, handvaardigheden en voor 8 autistische kinderen van 4 tot 14 jaar alfabetisering. De zorg wordt behalve door vier beroepskrachten, vrijwillig door moeders en pleegmoeders uit de omgeving ondersteund.

De nieuwe Stichting heeft zich ten doel gesteld om in de komende twee jaar honderd van de vijfhonderd verstandelijk beperkten uit deze regio voor het dagbestedingscentrum gemotiveerd te krijgen.

Behalve het geld dat bijeengebracht wordt door een sponsorloop en 100 dagen collectemarathon van medewerkers door de ‘Stichting  Samen voor Codlea' en Europese subsidie, is ieder gift welkom.

Mocht u na het lezen van dit stukje en het bekijken van de foto's  een gift willen doen, dan is dat meer dan welkom, dat snapt u: Stichting Samen Voor Codlea, rek. nr. 30.15.45.359.

Enkele keren per jaar zal Martien van der Wijst ons blijven informeren over dit project en wij informeren u dan weer graag.

Noor Dohmen-Loeffen