Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

luchtkwaliteit.jpgEen grote groep bewo­ners uit Bernheze maakt zich ern­stig zorgen over de gezondheid van burgers in Bernheze en de luchtkwaliteit in het bijzonder.
 
 De bewoners, onder wie juristen, medici en landbouwexperts heb­ben daarom de stichting Bernhe­zer Buitenwacht opgericht. De stichting zet zich in voor een ge­zonde en duurzame leefomgeving in heel Bernheze.

  Astrid van der Geld uit Hees­wijk-Dinther is ad-interim voorzit­ter van de stichting, Frans Beems uit Loosbroek is secretaris. „De ba­lans in het buitengebied tussen werken en wonen, produceren en recreëren en natuur en landschap is nu niet goed”, zegt Van der Geld. „Dat willen wij verbeteren.”
  Volgens de Bernhezer Buitenwacht stimuleert de overheid uitbreiding en groei van agrarische bedrijven zonder daarbij voldoende rekening te houden met risico’s voor de ge­zondheid en andere negatieve ef­fecten. „Door uitbreiding van agra­rische bedrijven komt er ook steeds meer zwaar landbouwver­keer over de smalle wegen hier.
  Kinderen die naar school fietsen moeten soms letterlijk in de berm springen als er een vrachtwagen aan komt”, zegt Van der Geld.
  De woordvoerders willen bena­drukken dat de Bernhezer Buiten­wacht géén actiegroep tegen agra­riërs is. „Wij willen er juist naar toe dat we weer trots kunnen zijn op de boeren. Het liefst willen we ook samen met de gemeente en met agrariërs naar structurele op­lossingen zoeken. De gemeente zou daarin een voortrekkersrol moeten nemen.”
  De Bernhezer Buitenwacht is on­langs op het spoor gekomen dat het zeer slecht gesteld is met de luchtkwaliteit in Bernheze.
  „We hebben inzage gehad in de website www.saneringstool.nl en geconstateerd dat Bernheze, samen met Boekel, het slechtst scoort van alle gemeenten in Brabant op het gebied van luchtkwaliteit. Dat was een schokkende ontdekking”, vindt de Bernhezer Buitenwacht.
  „ Uit publicaties blijkt dat de groot­ste zorg wat betreft fijnstof momenteel ligt bij de intensieve vee­houderij en dan vooral de uitstoot door de pluimveesector. Onder meer rond Loosbroek zien we een grote concentratie van pluimveebe­drijven.”
  „We hebben de gemeente ge­vraagd naar rapportages die ze moet bijhouden over de luchtkwa­liteit. Maar dan krijgen we alleen te horen dat Bernheze zich houdt aan de regels. Wij zouden juist wil­len dat de gemeente een pro-actief beleid voert. Dat ze niet zegt: we houden ons aan de regels maar dat ze probeert om voorop te lopen met duurzaamheid. Bernheze pre­tendeert dat het zo’n groene ge­meente is, maar het is meer een bruine gemeente”, vindt de Bern­hezer Buitenwacht die ook navraag heeft gedaan bij de provincie.
  „Volgens de provincie moeten ge­meenten bij het verlenen van mi­lieuvergunningen toetsen op fijn­stofemissie, maar in Bernheze ge­beurt dat pas sinds een jaar. Ande­re gemeenten doen dat al veel lan­ger”, zo heeft de Bernhezer Buiten­wacht van de provincie vernomen. Volgens de Bernhezer Buitenwacht zijn de afgelopen tijd in recordtem­po bedrijven uitgebreid in het bui­tengebied van Bernheze. „Dat is vooral gebeurd in zogeheten verwe­vingsgebieden.
  Juist in die gebie­den moet volgens de reconstructie sprake moet zijn van een afwaartse beweging. Er moet een verschui­ving komen naar de landbouwont­wikkelingsgebieden.”
  In Bernheze zijn drie landbouw­ontwikkelingsgebieden aangewe­zen; ‘t Grolder (tussen Heesch en Nistelrode), Hazelbergsche broek (tussen Dinther en Vorstenbosch) en ten noordoosten van Loos­broek.
  De Bernhezer Buitenwacht vindt dat de gemeente moet stoppen met het verlenen van vergunnin­gen voor uitbreidingen van agrari­sche bedrijven die leiden tot een nog grotere vervuiling. „ De ge­meente Bernheze beroept zich op de letter van de wet, maar je hebt ook nog zoiets als handelen in de geest van de wet. De gemeente moet ook haar maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen”, vindt Van der Geld. „ De boven­grenzen van de wet worden steeds opgezocht.”
  Landbouwminister Gerda Verburg heeft onlangs aangekondigd dat er een onderzoek komt naar het ef­fect van intensieve veehouderij op de gezondheid van omwonenden.
  Dat onderzoek vindt in het najaar plaats.
  „Maar over twee jaar moet elke ge­meente wel voldoen aan de Euro­pese norm voor luchtkwaliteit.
  Bernheze zit daar ver boven en dat betekent dat we nú maatregelen moeten nemen”, aldus de Bernhe­zer Buitenwacht.
Bron: Brabants Dagblad
Edith Verwegen