Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

090913_alzheimer.jpgOp 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Alzheimer Nederland en haar zusterorganisaties vragen dan over de hele wereld aandacht voor dementie. Door verschillende activiteiten wil Alzheimer Nederland meer mensen bewust maken van de gevolgen van dementie voor patiënten en hun omgeving.

 Iedere zeven seconden krijgt iemand dementie
De Wereld GezondheidsOrganisatie (WHO) riep 21 september 1994 uit tot eerste Wereld Alzheimer Dag. Hiermee wil de WHO aandacht vragen voor de problematiek van dementie. Momenteel lijden 230.000 Nederlanders aan dementie en dit aantal stijgt explosief door de vergrijzing. Wereldwijd hebben 24,3 miljoen mensen de ziekte van Alzheimer. Iedere 7 seconden krijgt iemand dementie.  

Dementie heeft ingrijpende gevolgen voor patiënten en hun naasten. Een mantelzorger verwoordt het als volgt: “Ik wist wat dementie was, maar toch ook weer niet. Want dementie is in de praktijk veel erger dan je denkt. Het is een vernietigende ziekte die iemand een compleet ander mens maakt. Die vergeetachtigheid is maar het begin. Daarna treden hele grote psychische problemen op. Als je dementie hebt, verlies je alle grip op de werkelijkheid. Onveiligheid is het sleutelwoord. Dat begint meteen bij het opstaan. Je wordt wakker en weet niet hoe je de dag moet aanpakken. Je bent alles kwijt, al je vaardigheden om te leven.” 

Alzheimer Nederland start nieuwe publiekscampagne Op Wereld Alzheimer Dag start Alzheimer Nederland met een campagne voor mensen die zich zorgen maken over de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie. Met de slogan ‘Maakt u zich ook zorgen over Alzheimer? Blijf er niet mee rondlopen’ worden mensen uitgenodigd de gratis brochure 'Zorgen over Alzheimer' op te vragen via www.zorgenoveralzheimer.nl. In deze brochure wordt uitgelegd wat het verschil is tussen gewone vergeetachtigheid en dementie. U kunt lezen hoe de diagnose dementie wordt gesteld, wat de voordelen zijn van een vroege diagnose, wat dementie betekent voor de naaste omgeving en waar u terecht kunt voor hulp.  
De campagne moet er uiteindelijk voor zorgen dat meer mensen met dementie een diagnose krijgen. Nu hebben slechts 110.000 van de 230.000 mensen met dementie een diagnose. Terwijl het nut heeft om de diagnose in een vroeg stadium van de ziekte te weten. Een diagnose neemt onzekerheid weg, creëert begrip (van de omgeving) en biedt mogelijkheden voor het nemen van maatregelen en het organiseren van begeleiding, steun en behandeling.  

Voor Cor Jacobi (64), directeur van een assurantiekantoor in Montfoort bestaat er geen taboe op dementie. Een jaar geleden kreeg hij de diagnose Alzheimer. “Op kantoor draaide ik drie keer dezelfde printopdracht uit. Ik vergat afspraken en zag ’s avonds dubbel. Mijn vrouw vond dat ik me soms vreemd gedroeg.” De diagnose kwam aan als een mokerslag, maar Jacobi besloot er geen geheim van te maken. “Sommige mensen waarschuwden: zeg het niet, want dan raak je vrienden kwijt. Maar mijn vrienden reageerden heel goed, net als medewerkers op kantoor. Ze hadden al lang in de gaten dat ik iets mankeerde. De bedrijfsvoering heb ik uit handen moeten geven en ik ga niet meer naar nieuwe klanten. Dat is hard, maar op deze kan ik wel doorwerken. Bridgen gaat niet meer, tennissen en biljarten wel. Ik weet dat de ziekte onomkeerbaar is en steeds ernstiger vormen aanneemt, maar daar denk ik liever niet aan. Ik probeer samen met mijn vrouw te genieten zolang het kan.”  
Kijk voor meer informatie over de campagne op www.alzheimer-nederland.nl. 

Activiteiten in regio Uden-Veghel
Bijna alle 52 regionale afdelingen van Alzheimer Nederland besteden rondom 21 september aandacht aan Wereld Alzheimer Dag met bijzondere bijeenkomsten en evenementen voor mensen met dementie, hun partners, familie en andere betrokkenen. Er worden onder meer boottochten, muzikale middagen, informatiebijeenkomsten en Memory Walks georganiseerd. Kijk voor een overzicht van de activiteiten op Wereld Alzheimer Dag 2009 op de website van Alzheimer Nederland: www.alzheimer-nederland.nl/wad2009. In de regio Uden-Veghel zal op 15 september de toneelvoorstelling “De Weg Kwijt” worden opgevoerd. Deze voorstelling is te zien in het Alzheimer Café in de Eigen Herd, Rooysestraat 32 te Uden. Zaal open 19.00u  aanvang 19.30u Aanvang. De toegang is gratis en iedereen is welkom. 

Dementie: feiten en cijfers
Het aantal mensen met dementie stijgt als gevolg van de vergrijzing van de bevolking. De belangrijkste en meest bekende oorzaak van dementie is de ziekte van Alzheimer. Nederland telt momenteel ongeveer 230.000 mensen met dementie. Volgens berekeningen van de Gezondheidsraad zal het aantal mensen met dementie de komende decennia toenemen tot 500.000 in 2050. Dementie is een ziekte waarbij de verwerking van informatie in de hersenen is verstoord. Daaraan gepaard treden (in wisselende combinaties) veranderingen op in de persoonlijkheid, de stemming en het gedrag. Dementie heeft ingrijpende gevolgen voor patiënten en hun naasten. 2/3 van alle mensen met dementie woont thuis. Gemiddeld duurt de ziekte acht jaar, waarvan mensen gemiddeld zes jaar thuis wonen. Mantelzorgers spelen een belangrijke rol in de zorg voor mensen met dementie. Gemiddeld genomen zijn er drie mensen betrokken bij de verzorging van een persoon met dementie (bron: Sociaal Cultureel Planbureau). Meer dan één miljoen Nederlanders hebben dus in hun nabije omgeving met dementie te maken.