Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

geitenhoeveGedeputeerde Staten hebben vanwege de Q-koorts met ingang van middernacht een bouwstop van een half jaar afgekondigd voor geiten- en schapenhouderijen in Brabant.
Zij namen daartoe vrijdagochtend een voorbereidingsbesluit waarmee bestemmingsplannen buitengebied in de hele provincie buiten werking worden gesteld. Nieuwe aanvragen voor bouwvergunningen moeten daardoor worden aangehouden.

De maatregel is bedoeld om te voorkomen dat de concentratie van geiten- en schapenhouderijen in Brabant, de grootste van Nederland, verder toeneemt waardoor het gevaar van verdere uitbreiding van de Q-koorts toeneemt. In Sint-Anthonis en meerdere Brabantse gemeenten hadden geitenhouders bouwaanvragen ingediend voor in totaal 12.000 dieren. Het half jaar wordt benut om de huisvestingseisen voor geitenbedrijven ten gunste van de volksgezondheid aan te scherpen. Die moeten gemeenten vervolgens in hun bestemmingsplannen en milieuvergunningen opnemen.

De actie was in het diepste geheim voorbereid om uitlekken te voorkomen en daarmee een toevloed van bouwaanvragen. Het is voor het eerst dat de provincie in actie komt tegen de intensieve veehouderij.

De Partij voor de Dieren (PvdD) houdt vrijdag voor en tijdens de vergadering van Provinciale Staten van Noord-Brabant een kunstzinnig protest tegen het Q-koortsbeleid. Voor het provinciehuis is een expositie van kunstenaar Marc Mulders te zien over misstanden in de veehouderij. Tijdens de vergadering krijgt gedeputeerde Ruud van Heugten een print van een van de kunstwerken aangeboden, laat de PvdD weten.

De PvdD vindt dat de landelijke en provinciale overheid veel te laat met Q-koortsmaatregelen zijn gekomen. Volgens de partij zijn tienduizenden gezonde dieren daar onnodig slachtoffer van. Bovendien heeft de overheid gespeeld met de gezondheid van mensen. De PvdD dient in de Staten een aantal moties in, onder andere voor een fokverbod voor geiten en het voorkomen van ruimen van gezonde dieren.

Bron: Brabants dagblad.

Heeft u zelf vragen (of ervaringen) met betrekking tot de Q-koorts? Over de ziekte, de verspreiding, de maatregelen, de geitenhouderij?

Wij gaan voor u op zoek naar de antwoorden, die wij vervolgens publicereren. Stel uw vraag of meld uw ervaring per e-mail ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of telefonisch op werkdagen van 11.00 tot 12.00 uur (0800-2364389).