Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

zltolv2010Op woensdag 7 april hield ZLTO Bernheze haar voorjaarsledenvergadering. Na de formele agendapunten en het financiële verslag werden bestuursverkiezingen gehouden, waarbij Dennis van Asseldonk en Frank van den Broek nieuw in het bestuur worden gekozen.

 

Als gastspreker was uitgenodigd onze nieuwe ZLTO-voorzitter Hans Huijbers. Aan de hand van een vijftal punten gaat Hans in op de stelling: Kansen voor Land- en tuinbouw. Ten aanzien van Ondernemerschap, Voedselproductie, Energieproductie, Landschap en Natuur en over Zorg en recreatie worden punten naar voren gebracht.

Ten aanzien van actuele zaken ging Hans in op het verloop van de Provinciale discussie over de Megastallen en de gevolgen voor de veehouderij van Brabant. Ook het afpellend overheidsbeleid ten aanzien van de Q-koorts kwam ter sprake. Bij deze twee zaken zijn ook de politieke gevolgen merkbaar. In onze provincie zijn in diverse plaatsen agrarisch getinte partijen na de verkiezingen buitenspel gezet, aldus Hans Huijbers.

In de aansluitende discussie stond centraal de negatieve publiciteit rondom de intensieve veehouderij. De mediahype tegen de intensieve veehouderij was zo groot, dat deze eigenlijk niet meer te stoppen was. Het zal de komende jaren een uitdaging zijn om - samen met milieugroeperingen en supermarkten - de maatschappij te overtuigen van de noodzaak van een duurzame voedselproductie.

Aan het eind van de avond staat voorzitter Willie Gijsbers stil bij het afscheid van 2 bestuurders. Allereerst bij Andre van Dijk, die na 7 jaar bestuurder van Vorstenbosch in 1999 in het bestuur van de nieuwe afdeling Bernheze werd gekozen. Voor de vollegrondstuinbouw was Andre het aanspreekpunt; tevens was hij portefeuillehouder voor Flora en Fauna en Commerciele projecten. Peter Brouwers reikt hem de ZLTO-sculptuur uit.

Vervolgens wordt stil gestaan bij Adri School. Na 7 jaar in het bestuur van Heesch waarvan 5 jaar voorzitter heeft ook Adri 11 jaar in het bestuur van Bernheze zitting gehad. Ruimtelijke ordening en reconstructie was zijn voornaamste portefeuille, waarin hij zich altijd heel erg verdiept heeft. Ook het waterschap waar Adri nog zitting in heeft, behoorde tot zijn taken. Peter Brouwers spelde Adri de gouden ZLTO-speld op. De echtgenoten van de 2 bestuurders werden in de bloemetjes gezet.