Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Q-koorts_copySchapen- en geitenhouders die hun dieren hebben ingeënt tegen Q-koorts hoeven niet bang te zijn dat ze toch besmet kunnen worden verklaard. Dat heeft minister Verburg van landbouw dinsdagmiddag gezegd. Volgens de minister is er onder de veehouders onrust ontstaan door een onderzoek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Uit dat onderzoek bleek dat er sporen van de Q-koorts bacterie werden aangetroffen nadat de dieren waren gevaccineerd tegen de Q-koorts. De minister denkt dat veel veehouders hebben gewacht met vaccineren uit angst dat het bedrijf besmet zou kunnen worden verklaard.

Eigen onderzoek
De minister besloot naar aanleiding van het onderzoek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis een eigen onderzoek te doen. "Met onze onderzoeksmethode zijn er geen sporen van de Q-koorts bacterie aangetroffen," zegt de minister. "En deze onderzoeksmethode gebruiken we ook als we bedrijven onderzoeken op de aanwezigheid van Q-koorts." De veehouders hoeven volgens de minister dus niet bang te zijn dat ze besmet worden verklaard terwijl de aanwezigheid van de Q-koortsbacterie in de melk wordt veroorzaakt door het vaccin. "Ik weet niet precies hoe het Jeroen Bosch Ziekenhuis haar onderzoek heeft verricht," zegt de minister. "Maar hoogstwaarschijnlijk heeft het ziekenhuis een veel fijnere en gevoeligere test uitgevoerd." In een reactie heeft het ziekenhuis bevestigd dat het inderdaad een gevoeliger test heeft gebruikt. "De methode van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een factor 100-1000 keer gevoeliger is dan de methode van de overheid", aldus het ziekenhuis.

Vaccinatie
Volgens de minister hebben slechts 37 van de 426 veehouders hun dieren nu gevaccineerd. "Het kan dat er nog een heleboel bedrijven zijn die de dieren wel hebben gevaccineerd, maar dat ze nog niet geregistreerd staan," zegt Verburg. De minister roept de bedrijven op om hun dieren nu zo snel mogelijk te vaccineren. De vaccinatie had eigenlijk op 1 juni al klaar moeten zijn, maar het is de vraag of dat nu gehaald wordt. En zolang de vaccinaties niet klaar zijn, blijft het vervoers- en fokverbod voor geiten en schapen nog van kracht.


Bron: www.omroepbrabant.nl