Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Mahjong Bijna elke volwassen Chinees speelt mahjong. Ook op vele andere plekken in de wereld wordt Mahjong gespeeld. De regels kunnen van plaats tot plaats variëren. In Nederland bestaat sinds 2004 de

Nederlandse Mahjong Bond.

In het kader van de tentoonstelling China Dichterbij wordt a.s. zondag 12 oktober tijdens de demonstraties in de Wapenzaal van Kasteel Heeswijk (tussen 12:00 en 17:00 uur) uitgelegd hoe het spel gespeeld wordt en hoe je het slim kunt spelen. En wie weet, werkt het zo aanstekelijk dat dit mooie spel ook thuis op tafel komt.

Men speelt het spel met 144 stenen, een winddoos, fiches of stokjes voor de afrekening en twee dobbelstenen. De stenen worden op tafel omgekeerd en door elkaar geroerd. Elke speler maakt een rij van 18 stenen en daarboven op nog een rij van 18 stenen. Het geheel wordt tot een vierkant tegen elkaar geschoven en de muur genoemd. Deze muur dient als voorraad tijdens het spel.

Volgens een bepaalde procedure, waarbij dobbelstenen nodig zijn, wordt bepaald op welke plek de muur geopend wordt. De spelers nemen 13 stenen uit de muur en daarna om beurten weer een steen. De kunst is nu om combinaties te vormen en uiteindelijk een Mahjong combinatie, waarna hij de stenen open op tafel legt.