Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

141130 Flesjes_olieHeeft u zich wel eens afgevraagd hoe ze vroeger olie maakten? Zonder de machines van nu? Zondag 7 december laten we u zien hoe u lijnolie, koolzaadolie en walnotenolie kunt gebruiken in het dagelijks leven. In de verschillende kraampjes en opstellingen laten wij u dit zien en proeven. Het bezoekerscentrum is al in de kerstsfeer gebracht wat samen met de Glühwein en de Oliebollen een gezellige wintersfeer geeft.

Netty van Lieshout geeft een demonstratie van het tekenen met “noten-inkt”. Tevens laten we u zien hoe olieverf gemaakt kan worden voor het schilderen van een schilderij.

Op zondag 7 december beginnen de molenaars  weer met de seizoen productie van de walnotenolie in De Kilsdonkse Molen.  Een grote hoeveelheid walnoten ligt schoongemaakt en gesorteerd klaar om door de enorme molenstenen van de oliemolen te worden geplet. Ook wordt er lijnolie en koolzaadolie “geslagen”, zoals dat heet.

De verwachting is dat dit veel belangstellenden zal trekken, want veel mensen uit de regio hebben bijgedragen aan het verzamelen van de walnoten. Vooral de kinderen van de basisscholen zullen benieuwd zijn wat er met de door hen verzamelde noten gaat gebeuren. Indien u nog noten heeft staan, breng ze dan mee naar De Kilsdonkse Molen.

De afgelopen maanden hebben kinderen van verschillende basisscholen uit Heeswijk-Dinther en omgeving, hun uiterste best gedaan om bij ouders, opa’s en oma’s en kennissen de dit jaar grote walnotenoogst te verzamelen voor De Kilsdonkse Molen. Dat heeft een enorme hoeveelheid noten opgeleverd, die de molenaars in de komende zaterdagen veel werk op zal leveren. Voor jong en oud is het heel interessant om te zien op welke manier die noten worden verwerkt tot olie en waar die olie dan vervolgens voor gebruikt kan worden.

Indien er  op deze zondag volop wind en water beschikbaar is zullen zowel de wieken als de waterraderen in werking zijn. Iedereen, zowel jong als oud, is van 10.00 tot 17.00 uur van harte welkom op deze Olie- dag en de entree is gratis.