De meesten hebben het waarschijnlijk al gemerkt. Zondag begint de achtste aflevering van 'Dertien Hectare', een tentoonstelling met werk van meer dan 25 hedendaagse kunstenaars. De naam verwijst naar de boerderij in het buitengebied waar 'Dertien Hectare' begon maar dit jaar duikt de kunst ook op andere plaatsen op. Bij de abdij en in de 'directeurswoning' midden in het dorp staan inmiddels al een aantal kunstwerken.
Toch blijft het de moeite ook nog langs die boerderij aan de Meerstraat 22 te rijden. Daar staan in de buitenlucht een paar bijzondere kunstwerken. Ad Roefs bouwde er bijvoorbeeld een trap midden in het bos. Wie naar boven klimt, komt precies tussen de boomtoppen uit.
Het is een uitzicht van heen en weer bewegend groen dat nog het meest aan een ruizende jungle doet denken; te meer waar je niet over de bomen heen kunt kijken. De kerktorens die meestal inzicht geven in het uitzicht, blijven zo onzichtbaar wat het allemaal net wat mysterieuzer maakt.
Ondergronds
'Dertien Hectare' heeft dit jaar meer kunstwerken die het publiek moet ondergaan. In de tuin van de abdij ligt een werkstuk van Paul Geelen ingegraven. Twee buizen steken boven het gras uit; door die buizen kan je via een smalle trap afdalen in een kleine onderaardse ruimte. Het deksel kan dicht en dan wordt het aardedonker maar dat is niet nodig om daar beneden te ervaren hoe het is om even helemaal weg te zijn.
Heeswijk had ooit een zuivelfabriek; de directeurswoning staat er nog en in de schuur daarvan bouwt Maze de Boer een bijzondere installatie op. Het begint met een enorme foto van een dorpswinkel uit de jaren dertig en daarna de nauwkeurig gereconstrueerde dorpswinkel zelf. Maar wie even oplet, ziet dat de hele winkel is opgebouwd uit beschilderde houten blokjes die slechts vanaf één punt het beeld van de dorpswinkel opleveren. En het is de moeite waard om dan weer even naar die foto te kijken.
Ctrl+Alt+Del
De tentoonstelling van 'Dertien Hectare' heet dit jaar 'Ctrl+Alt+Del', de toetsencombinatie waarmee een computer opnieuw opstart als die is vastgelopen. Het is een verwijzing naar de veranderingen op het Brabantse platteland dat zich hervormt voor de toekomst. Zulke thema's moeten bij tentoonstellingen vaak 'breed' worden opgevat en dat is bij 'Ctrl+alt+Del' ook zo. Maar dat maakt een tochtje langs de kunstwerken niet minder de moeite waard.
Bron: Omroep Brabant http://www.omroepbrabant.nl/
Auteur: Peter Pim Windhorst