Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

ondertekeningconvenant.jpgGisteren heeft de samenwerking van het waterschap met de Stichting De Kilsdonkse Molen een nieuw vervolg gekregen. Het waterschap gaat de Kilsdonkse Molen eenmalig financieel ondersteunen.

Op deze manier wil het waterschap een impuls geven aan cultuurhistorische initiatieven in haar beheergebied. Dhr. J. Keijzers, Dagelijks Bestuurslid van het waterschap, en dhr. A. Nelissen, voorzitter Sitchting De Kilsdonkse Molen ondertekenden vanochtend de overeenkomst. Dit is een logisch vervolg op de samenwerking tussen het waterschap en de Stichting Kilsdonkse Molen. Deze begon in het project Zwanenburg. Hierbij is een waterloop gegraven naar de Kilsdonkse Molen, een watermolen, om deze van water te voorzien. Zo kan de molen ook echt werken, zowel op wind als water.

Project EVZ Zwanenburg
In 2008 realiseerde waterschap Aa en Maaslangs de rivier de Aa, ter hoogte van landgoed Zwanenburg in Heeswijk-Dinther, een gemiddeld 25 meter brede ecologische verbindingszone (EVZ). Dit is een natuurstrook die natuurgebieden weer met elkaar verbindt. Deze EVZ is ingericht voor onder andere de weidebeekjuffer, kamsalamander, blauwborst, ijsvogel, grote- en kleine modderkruiper, en drijvende waterweegbree. Ook zijn er amfibieënpoelen aangelegd. Een vispassage zorgt dat de stuw geen obstakel meer is voor vissen. Op het landgoed zijn paden verbetert, sloten opgehaald en lanen verfraaid.

Molenloop
Binnen de grenzen het projectgebied ligt de Kilsdonkse Molen. Na de restauratie kan de molen weer op waterkracht functioneren. Voor de wateraanvoer legde waterschap Aa en Maas een zogenaamde molenloop parallel aan de Aa aan. De molenloop begint bovenstrooms van de stuw omdat anders het waterpeil onvoldoende is om de molen aan te drijven. Belangrijk uitgangspunt bij de maatregelen is dat ze geen negatieve effecten hebben op de omgeving en het agrarisch landgebruik.

Waterrad
Waterschap Aa en Maas ondersteunt de Kilsdonkse Molen met een bedrag van 25.000 Euro. Dit bedrag komt uit het projectbudget dat was gereserveerd voor de aanleg van EVZ Zwanenburg. Er is dus géén extra budget voor vrijgemaakt. Als tegenprestatie voor de financiële bijdrage wordt waterschap Aa en Maas genoemd op een plaquette en op het waterrad. Verder zal in het licht van educatie, aandacht zijn voor het waterschapswerk tijdens rondleidingen in de molen. Het geld is bedoeld om het onderhoud van de molen voor de komende jaren te garanderen.

Cultuurhistorie
De belangstelling voor het Nederlandse cultuurlandschap groeit. Het behoud van het culturele erfgoed is geen kerntaak van een waterschap, maar waterschap Aa en Maas is zich wel bewust van de bijzondere en kostbare cultuurhistorische waarden. Daarom werkt het waterschap momenteel aan het opstellen van beleid voor cultuurhistorie. Dit dient als handleiding voor het omgaan met cultuurhistorie in toekomstige plannen van het waterschap of plannen waarbij het waterschap betrokken is. In samenwerking met het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), de Provincie en adviesbureau Lantschap is een inventarisatie uitgevoerd om een beeld te krijgen van het cultuurhistorische watererfgoed binnen het beheergebied waar het waterschap een (mede) verantwoordelijkheid voor heeft. Erfgoed, met een duidelijke link naar het waterschap en waterbeheer zoals de Kilsdonkse Molen.Voor meer informatie kijk op www.aaenmaas.nl/cultuurhistorie

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland
EVZ Zwanenburg maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de reconstructiecommissie Maas en Meierij.