Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

090924-phe-archeologischo__12.jpgVorige week is het Amsterdams Archeologisch Centrum (AAC) van de Universiteit van Amsterdam begonnen met archeologische opgravingen op de plek van de uitbreiding van bedrijventerrein Retsel in Heeswijk-Dinther. 

 

Op drie plekken zijn historische sporen ontdekt, o.a. uit de Romeinse tijd. Wij zullen regelmatig verslag doen van de voortgang.

In het najaar van 2005 is door een team van archeologen een proefsleuvenonderzoek verricht in het gebied. Bij het onderzoek zijn op drie plekken historische sporen ontdekt. De eerste vindplaats is een grafveld uit de late ijzertijd en/of Romeinse tijd (circa 250 voor Christus – 250 na Christus). In de sleuven waren de graven te herkennen als rechthoekige verkleuringen in de bodem (zie foto). Dit zijn de vullingen van de greppels die oorspronkelijk rondom een laag heuveltje waren gegraven. Onder het heuveltje lagen de crematieresten van de overleden persoon. De heuveltjes zijn door latere ontginning van het gebied geëgaliseerd. Vaak worden bij een opgraving nog wel de verbrande resten van de overledene teruggevonden. Hoeveel graven er hebben gelegen is nog niet duidelijk. Rekening wordt gehouden met een omvang van het grafveld van circa 1,5 hectare.
Nabij het grafveld zijn ook bewoningssporen uit de ijzertijd (circa 775 – begin jaartelling) aangetroffen.
De tweede vindplaats betreft de resten van een of enkele boerderijerven uit de volle middeleeuwen (circa 1000 – 1250 na Christus). De bewoners van de boerderijen waren waarschijnlijk de mensen die het gebied met de ‘heidense’ grafheuvels met de grond gelijk maakten en het gebied in gebruik namen als akker.
Ten slotte is er een laagte in het landschap teruggevonden (een zogenaamde depressie) die in de loop van ruim 7.000 jaar met allerlei archeologisch belangrijke lagen is opgevuld. Deze lagen bieden door onder meer het stuifmeel (pollen) dat in de lagen is opgeslagen veel aanvullende informatie over de natuurlijke omgeving van het gebied en de activiteiten van de mensen in het landschap.
De drie vindplaatsen met een omvang van ruim 1,7 hectare worden volledig opgegraven.
De opgravingen duren ongeveer zeven weken.