Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

thumb_logo_dewojstap.jpgHet archeologisch onderzoeksbureau van de universiteit van Amsterdam( AAC) gaf samen met Fokko Kortlang, die namens de gemeente de opgravingen begeleidt, dinsdag, 4 november rondleidingen op het Retsel.

Deze opgravingen worden in opdracht van de gemeente uitgevoerd. De gemeente is daartoe verplicht als er bouwactiviteiten gaan plaatsvinden.

In 2001 zijn proefboringen verricht om te kijken of een onderzoek nodig zou zijn. Die boringen wezen uit dat dat het geval was. In 2005 werden proefsleuven gegraven voor een voorlopig onderzoek. Toen bleek dat een uitgebreid onderzoek nodig was.

Half september is men begonnen met de werkzaamheden. En nu na zes weken kan men met zekerheid zeggen dat bewoning van Dinther een heel oude geschiedenis kent.

Langs de Dodenhoeksestraat zijn vondsten gedaan van rond de late middeleeuwen en de nieuwe tijd( de nieuwe tijd is van 1500 tot nu). Deze vondsten bestaan vooral uit scherven van aardewerk en een paar stenen. Dit komt overeen met de al bekende historische gegevens van Dinther.

Midden op het Retsel( tussen de Retselseweg en de tuinen van de bewoners van de Eikenhoek) heeft men echter vondsten gedaan van een veel oudere periode.

Na het verwijderen van de teeltlaag en het esdek( verhoging van de akker door bemesting met heideplaggen uit de potstallen) stootten de onderzoekers op een uitgebreid grafveld uit de romeinse tijd (romeinse tijd is van 12 v.Chr.tot 400). De vondsten zijn uit 100-200 na Chr..

In de wit-gele dekzand laag waren prachtige donkere grondstructuren te zien van gegraven greppels rond grafheuvels( de heuvels waren weg), paalkuilen en andere activiteiten. Er zijn meer dan veertig grafheuvels geweest.

Men heeft er wat metaalresten gevonden. Complete potjes o.a. met menselijke beenderresten na crematie en in het zelfde veld twee waterputten, die waarschijnlijk uit een eerdere periode stammen.

Naast het grafveld heeft men resten van bewoning gevonden uit de ijzertijd( 800v.C.-12v.C.).

O.a. paalkuilen van boerderijen met bijgebouwtjes. Het wonen en de stallen waren nog niet gescheiden. Ook vond men daar wat aardewerkscherven.

In die periode leefde men uitsluitend van de landbouw.

Uit deze opgravingen kan men concluderen dat Dinther ook nog een historie heeft van voor onze jaartelling en daarmee wordt onze geschiedschrijving een stuk uitgebreid.

 

Martien van Helvoort.