Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

 

Kilsdonkse_MolenVoorzitter Jan Nelissen en penning-
meester Maurits van Bouwdijk Bastiaanse dragen per 1 januari 2010 de dagelijkse verantwoordelijkheid voor de Stichting De Kilsdonkse Molen over aan Hans Dekker respectievelijk Hans van Zutphen. Bovendien wordt het bestuur uitgebreid met de nieuwe leden Joost Willems, Theo van Eerd en Gerard Gabriëls. Alle nieuwe bestuursleden zijn woonachtig in Heeswijk-Dinther.
 
Afronding restauratie.

Na een erg intensieve periode van plannen maken, voorbereiden en uitvoeren heeft het bestuur van de Stichting De Kilsdonkse Molen de volledige restauratie en reconstructie van het unieke molencomplex onlangs succesvol afgerond. Het project, gestart in 2003 met een begroting van € 2.2 miljoen, is onder de bezielende leiding van Jan Nelissen en Maurits van Bouwdijk Bastiaanse gerealiseerd en op 8 mei 2009 door ZKH Prins Friso op feestelijke wijze geopend.
Sindsdien heeft de verantwoording aan alle grote subsidieverstrekkers plaatsgevonden met als resultaat dat het project keurig binnen de begroting is opgeleverd. Een prestatie van formaat, die zelfs op landelijk niveau grote bewondering heeft afgedwongen. Beide bestuursleden hebben besloten om hiermee hun directe verantwoordelijkheden te beëindigen. Zij zullen in een Raad van Advies actief blijven binnen de organisatie.Exploitatie.

De Stichting de Kilsdonkse Molen heeft zich naast de restauratie ten doel gesteld om de exploitatie van het molencomplex in eigen beheer te laten plaatsvinden. Daarvoor is naast het molencomplex een tijdelijk bezoekerscentrum ingericht en worden rondleidingen en andere molenactiviteiten georganiseerd. Tenminste elke zaterdag draaien de molenaars zowel de korenmolen als de oliemolen. Inmiddels hebben meer dan 10.000 mensen het molencomplex bezocht. Een groot aantal vrijwilligers zet zich in om deze bezoekersstromen op een gastvrije manier te ontvangen.

Voor de toekomst worden plannen gemaakt om de exploitatie een duurzaam en rendabel profiel te geven en worden de mogelijkheden onderzocht om een definitief bezoekerscentrum te realiseren en vanuit een molenaarswoning ook het beheer van het complex te borgen. Onlangs heeft de gemeente Bernheze deze plannen ondersteund met een flinke financiële subsidietoezegging.

Wijziging bestuur.
De exploitatie van het molencomplex vergt op bestuurlijk niveau weer andere vaardigheden en kwaliteiten dan noodzakelijk waren tijdens het restauratieproces. Daarom is besloten om niet alleen de aftredende bestuursleden te vervangen maar tevens deskundigheid binnen het bestuur op te nemen op gebieden van de exploitatie van een vrijwilligersorganisatie, ruimtelijke ordening en recreatieve en culturele samenwerking.
Het bestuur van de Stichting De Kilsdonkse Molen is ervan overtuigd dat samen met de leden die op hun eigen terrein actief blijven en de nieuwe leden een stevig bestuur borg staat voor een goeie toekomst van de Kilsdonkse Molen.