Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

fanfare_fam_vd_VoortOp dinsdag 20 april 2010 van 20.00 – 22.30 uur organiseert het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in Cultureel Centrum St. Servaes in Dinther een bijeenkomst over de geschiedenis van de oude dorpen die de huidige gemeente Bernheze vormen, onder de titel ‘Het geheugen van Bernheze’. Dit gebeurt aan de hand van de geheel vernieuwde online geschiedenisboekjes van Bernheze, te vinden op: www.bhic.nl/bernheze.. Gezien het feit dat deze avond in Heeswijk-Dinther plaatsvindt, is heemkundekring De Wojstap hierbij betrokken

Uniek zijn de films van filmmaakster Nadja van Driel (www.janusfilms.nl). Zij heeft oude films, die haar vader Henk van Driel verzamelde over Heeswijk, Dinther en Loosbroek ter beschikking gesteld aan het BHIC. Hiermee wordt weer een stukje erfgoed van de kernen van Bernheze toegankelijk voor belangstellenden.

Interessant voor iedereen met belangstelling voor de geschiedenis van de oude dorpen

Verder gaat het natuurlijk om verhalen. Verhalen over Loek van Wely en wat hij betekende voor Heesch; over de geschiedenis van de Coöperatieve Stoomzuivelfabriek; over het huis met De Drie Dobbelstenen in Heeswijk; over Edmund de Dynter, de belangrijkste kroniekschrijver van Brabant; over de tankstations die Heesch rijk is, dit en nog veel meer op: www.bhic.nl/bernheze.

Voor wie deze online geschiedenisboekjes al dacht te kennen: Het BHIC heeft ze voor Bernheze en omgeving opgefrist en uitgebreid met nieuwe mogelijkheden. Aparte knoppen voor foto’s van o.a. het religieuze, het economische en het verenigingsleven, een rondwandeling met regiohistoricus Henk Buijks door het hele gebied, een koppeling met Flickr (de belangrijke, internationale fotowebsite www.flickr.com) en een rubriek met oude filmfragmenten.

 

Heel belangrijk blijven echter de verschillende forums voor inwoners om te reageren en verhalen aan te vullen met hoe het vroeger was in Dinther, Heesch, Heeswijk, Loosbroek, Nistelrode en Vorstenbosch. Dus als een webbezoeker een goed verhaal weet over vroeger, een leuke anekdote of een mooie herinnering of foto heeft, dan kan zij/hij dit op simpele wijze insturen. Op deze manier worden deze geschiedenisboekjes iets vóór en dóór de inwoners van de gemeente Bernheze en blijft de lokale geschiedenis ook voor latere generaties behouden.

 

’s-Hertogenbosch, 6 april 2010