Het Brabants Historisch
Informatie Centrum (BHIC) was gisteravond te gast in het Cultureel Centrum Servaes in Dinther. Daar stond de bijeenkomst 'Het Geheugen van Bernheze' geheel in het teken van de lokale geschiedenis van de oude dorpen die de huidige gemeente Bernheze vormen. Heemkundekring De Wojstap uit Heeswijk-Dinther was nauw betrokken bij de invulling van de avond.
Het BHIC heeft zijn website over Bernheze opgefrist en uitgebreid met nieuwe mogelijkheden.Presentator René Bastiaanse promootte de site uitvoerig. Met oude foto's en unieke oude filmfragmenten was het niet alleen een feest van herkenning voor de veelal oudere bezoekers, maar kreeg hij met zijn gevatte opmerkingen ook de lachers op zijn hand.
De kernen van Bernheze stonden volgens Bastiaanse vroeger vooral bekend als in en in Katholiek. "De kern Heesch stond nog als onzedig bekend, maar Heeswijk bestond uit louter brave bewoners. In Heeswijk was in 1930 liefst 99,9% katholiek. Daar hoorden ook bijzondere regels en voorschriften bij. Met name rond het thema kuisheid waren de regels destijds zeer straf. Zo werd het de dames ten strengste verboden om met één voet de veger van de naaimachine aan te voeren. De wrijving van de dijen zou namelijk voor grote wellust leiden met alle effecten van dien. Ook het paardrijden en fietsen uit genot was een stevige zonde. Kompressen gedrenkt in azijn konden eventueel naderend onheil verhelpen." Henk Buijks, regiohistoricus en afgevaardigde van de Heesche Heemkundekring De Elf Rotten, nam wat serieuzer maar niet minder enthousiast en deskundig de ruim 100 toeschouwers mee op een 'rondje Bernheze'. Van elke kern kwam de oorsprong maar vooral veel voor iedereen hernkenbare beelden voorbij. Van een brandende en instortende kerk, gezinnen met achttien kinderen en de bronsschatten van Nistelrode. In de zaal werd instemmend geknikt bij elk praatjer en plaatje uit vervlogen tijden. Met de 'Petje op Petje af'-quiz met daarbij historisch beeld en geluid uit de archieven van Bernheze werd de kennis van de toeschouwers getoetst. Aansluitend werden door het publiek meegebrachte foto's over de oude dorpen getoond en samen herinnerigen opgehaald en informatie uitgewisseld. Meer info: www.bhic.nl/bernheze.
Bron: Brabants Dagblad