Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Waterschap-_BHICArchiefblok (1950-1989) voormalig waterschap de Maaskant bevat ‘pareltjes’
 Op vrijdag 11 juni overhandigde loco-dijkgraaf Francien van de Ven-van Lee (van waterschap Aa en Maas) een omvangrijk archief met waterschapsgeschiedenis aan René Bastiaanse (directeur Brabants Historisch Informatie Centrum). Het archiefblok 1950-1989 van voormalig waterschap de Maaskant bevat bijzondere stukken uit deze periode.

 Waterschap_De_Maaskant

Van wederopbouw tot waterzuivering

Liefhebbers van cultuurhistorie kunnen in het BHIC terecht om de bijzondere stukken in te zien die dateren uit 1950-1989. Deze periode kenmerkt zich door:

 De wederopbouw. De oorlog richtte veel schade aan en het waterschap is tot in de jaren vijftig in nauw contact met het ‘Bureau Wederopbouw Publiekrechtelijke Lichamen’ om de kosten te claimen voor het herstel van de vernielde dijken, wegen, bruggen en andere ‘kunstwerken’.

De opheffing van kleine polders en waterschappen die worden ondergebracht bij voormalig waterschap de Maaskant.

Grote ruilverkavelingen, het verruimen en verbeteren van watergangen en het aanleggen van stuwen.

 De grootschalige aanleg en bouw van persleidingen en rioolgemalen en  rioolwaterzuiveringsinstallaties vanwege het van kracht worden van de wet Verontreiniging Oppervlaktewateren.

 Enkele stukken zijn nog van vóór deze periode. Zo is er een met de hand geschreven beschrijving van de bevrijding van Orthen te ’s-Hertogenbosch. Ook is er een heus waterschapsgebed waarmee de dijkgraven vroeger de vergaderingen openden en beëindigden.

Historie in de etalage

In de archiefwet is vastgelegd dat relevante overheidsdocumenten voor het nageslacht moeten worden gearchiveerd. Het Brabants Historisch Informatie Centrum beheert de stukken van o.a. waterschap Aa en Maas. Belangstellenden kunnen hier terecht om deze stukken in te zien.


Over het BHIC

 Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) is het geheugen van de provincie Noord-Brabant. Het BHIC is gevestigd in het prachtige zeventiende-eeuwse fort de Citadel in Den Bosch en heeft ook nog een vestiging in Grave. In beide locaties ligt de geschiedenis van Brabant opgeslagen in depots. Bij elkaar omvatten die meer dan dertig strekkende kilometer aan documenten.

 Het BHIC:

  • heeft als werkgebied de provincie Noord-Brabant, en met name 18 gemeenten en 2 waterschappen (Aa en Maas; De Dommel)
  • beheert ruim 1.500 archieven en collecties (bijna 30 kilometer papier en perkament)
  • werkt aan een interactieve, digitale Brabantse Waterkaart, te bezoeken via www.bhic.nl/waterkaart
  • bewoont de Citadel in Den Bosch en een pand in Grave
  • heeft een THUISpunt in Veghel
  • helpt niet alleen particulieren, maar ook organisaties, instellingen, gemeenten, waterschappen en provinciale instellingen met al hun vragen op het gebied van archieven en cultuurhistorie
  • is hét centrum voor genealogie in Brabant
  • is hét centrum voor de geschiedenis van Brabant
  • is hét centrum voor lokale geschiedenis in noordoostelijk Noord-Brabant

 Volg het laatste nieuws van het BHIC op Twitter (http://twitter.com/bhicarchief),

of bezoek ons weblog ‘Brabant Bekijken’ (http://brabantbekijken.blogspot.com)

 ’s Avonds kunt u ook chatten met onze online archivarissen. Dat kan van maandag t/m vrijdag tussen 19.00 – 22.00 uur via de chatknop in de rechterbovenhoek op onze site.

Vragen over vroeger? www.bhic.nl

 Waterschap Aa en Maas werkt 24 uur per dag met water. Dit doen we voor nu en later, voor 700.000 inwoners en bedrijven in Oost-Brabant.

 Wij zuiveren het afvalwater en geven het weer schoon terug aan de natuur. Heel belangrijk! Want schoon water is van levensbelang voor mens, plant en dier.

  • Wij zorgen voor voldoende water voor de land- en tuinbouw zodat gewassen goed kunnen groeien.
  • Wij zien er op toe dat de 110 kilometer lange Maasdijk bestand is tegen extreem hoge waterstanden.
  • We zetten ons in voor fraaie waterrijke gebieden in natuur en stad zodat iedereen er van kan genieten.
  • Wij controleren de waterkwaliteit in recreatieplassen zodat niemand ziek wordt van een zwempartij.
  • We nemen noodzakelijke maatregelen met betrekking tot de klimaatverandering.

 Waterschap Aa en Maas staat voor duurzaam waterbeheer, waarbij de nadruk ligt op ieders veiligheid, gezondheid en welzijn. Ook de generaties na ons hebben hier profijt van.

Werken met water. Voor nu en later.

 De laatste nieuws- en persberichten van Aa en Maas kunt u ook volgen via twitter (http://twitter.com/aaenmaas) en onze rss service (www.aaenmaas.nl/nieuwsservice).