Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Molen_april_2010_John_CarpSamenwerking van Kilsdonkse Molen, Museumboerderij en Bakkerij Lamers.
De Kilsdonkse Molen en de Meierijsche Museumboerderij uit Heeswijk Dinther en Wim Lamers de Echte Bakker uit Heesch/Oss zijn een samenwerking gestart om het authentieke proces van graankorrel tot brood, van “Akker tot Bakker”,  in beeld te brengen en te laten ervaren.

 

Op een akker van een hectare groot, op de hoek Kruishoekstraat -’t Dorp in Heesch,  is in opdracht van  de gebroeders Lamers inmiddels de tarwe ingezaaid. Hier groeit de grondstof voor het “Bernhezertarwebrood”, dat straks in de schappen van de winkels van Wim Lamers de Echte Bakker zal liggen. Maar voor het zover is worden alle Bernhezenaren uitgenodigd om gedurende het seizoen het groei- en verwerkingsproces van tarwe tot brood mee te beleven.

Het proces gedurende het seizoen.

Als de tarwe rijp is wordt het op de akker geoogst met authentieke gereedschappen en machines, zoals een door paarden getrokken zelfbinder. U beleeft weer de oorspronkelijke manier van het op schoven laten drogen van het gewas. Kortom het vroegere boerenleven op de akker wordt weer tot leven gebracht.

Vervolgens zal op de Meierijsche Museumboerderij aan de Meerstraat  in Heeswijk een korenmijt worden opgezet om het graan te laten drogen tot het kan worden gedorst. Ook het dorsen gebeurt bij de Museumboerderij, op zondag 12 september, op een wijze zoals dat vroeger in Brabant heel gebruikelijk was, namelijk met dorsvlegels en een dorskast die aangedreven wordt door een originele paardenmanege.

Oogstfeest op 3 oktober 2010.

Op 3 oktober 2010 volgt tenslotte bij de prachtige Kilsdonkse Molen het Oogstfeest. Daar wordt het hele verwerkingsproces nog eens in beeld gebracht en kunt u de drukte rondom een molen weer meebeleven, als de molenaars het graan gaan malen en Bakker Lamers van het gemalen tarwemeel ter plaatse het eerste Bernhezertarwebrood zal bakken.

Op deze dag start tevens de fietstocht bij de winkel van Wim Lamers de Echte Bakker in Heesch aan ’t Dorp. U volgt dan per fiets het hele proces van akker tot bakker, zodat u de laatste tarwe gemaaid ziet worden op de Bernhezertarwe akker, het dorsen en vlegelen  bij de Museumboerderij kunt zien, om uiteindelijk het Bernhezertarwebrood te proeven op het terras van de Kilsdonkse Molen.

Leerzaam en gezellig Bernheze.

Dit gezamenlijke initiatief is opgezet met als doel om een oorspronkelijke voedselketen aan jongeren van Bernheze te laten zien en meebeleven. Voor de wat oudere Bernhezenaren herleven hiermee lang vervlogen tijden. Voor allen eindigen de activiteiten met een gezellige en ontspannen happening en blijft een smakelijk duurzaam resultaat over: het “Bernhezertarwebrood”. 

 

Planning:

 1. Inzaaien van de tarwe:                                                              einde maart 2010

 2. Maaien op de akker:                                                                  medio augustus 

 3. Transport en opzetten korenmijt bij Museumboerderij:            eind augustus/ begin september

 4. Dorsen en vlegelen bij Museumboerderij:                                 12 september 2010

 5. Malen van de tarwe in de Kilsdonkse Molen                             vanaf 12 september 2010

 6. Oogstfeest Kilsdonkse Molen en fietstocht ( van akker tot bakker )      3 oktober 2010.