Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Molen_april_2010_John_CarpSamenwerking van Kilsdonkse Molen, Museumboerderij en Bakkerij Lamers.
De Kilsdonkse Molen en de Meierijsche Museumboerderij uit Heeswijk Dinther en Wim Lamers de Echte Bakker uit Heesch/Oss zijn een samenwerking gestart om het authentieke proces van graankorrel tot brood, van “Akker tot Bakker”,  in beeld te brengen en te laten ervaren.

 Op een akker van een hectare groot, op de hoek Kruishoekstraat -’t Dorp in Heesch,  is in opdracht van  de gebroeders Lamers inmiddels de tarwe ingezaaid. Deze tarwe is nu zover gegroeid dat deze gemaaid kan worden. Als het weer het toelaat, en dat ziet er wel naar uit, zal het op de traditionele manier worden gemaaid op donderdag 5 augustus a..s. en op woensdag 11 augustus met hoogkarren naar de Museumboerderij in Heeswijk worden vervoerd.

Maaien op donderdag 5 augustus.

In de loop van de ochtend zullen liefhebbers van het Nederlandse Trekpaard, in samenwerking met vrijwilligers van de Museumboerderij, de tarwe op de traditionele manier maaien en laten drogen. Peter van Gaal en André Bekkers zullen met hun trekpaarden en “zelfbinder” de tarwe maaien en samenbinden en zal Jan van Schijndel zijn paard de enkele maaimachine over de akker trekken. De vrijwilligers van de Museumboerderij zorgen vervolgens voor het binden en op schoven zetten om de tarwe verder te laten drogen.

Transport en korenmijt opzetten op woensdag 11 augustus.

De gedroogde tarwe wordt op woensdag 11 augustus met prachtige antieke hoogkarren door Adriaan de Wit (Nistelrode) en Jo van Heel (Lith) naar de Museumboerderij vervoerd. Daar zullen de mensen van de Museumboerderij een originele strooimijt opzetten als opslag tot het moment waarop de tarwe gedorst kan worden..

Dorsen en Oogstfeest.

Op 12 september en op 3 oktober volgen dan nog het dorsen bij de Museumboerderij en het afsluitende oogstfeest bij de Kilsdonkse Molen, waar de tarwe gemalen en tot Bernhezertarwebrood gebakken wordt.

 Iedereen die belangstelling heeft voor dit traditionele verwerkingsproces “Van akker tot bakker” is bij alle activiteiten gratis en van harte uitgenodigd.

 Planning:

 1. Inzaaien van de tarwe:                                                              einde maart 2010

 2. Maaien op de akker:                                                                  5 augustus 

 3. Transport en opzetten korenmijt bij Museumboerderij:            11 augustus

 4. Dorsen en vlegelen bij Museumboerderij:                                 12 september 2010

 5. Malen van de tarwe in de Kilsdonkse Molen                             vanaf 12 september 2010

 6. Oogstfeest Kilsdonkse Molen en fietstocht ( van akker tot bakker )      3 oktober 2010.