Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

spelletjesdag 2009 MuseumboerderijOp zondag 22 mei, vanaf 11 uur , wordt er aan de Meerstraat 28 in Heeswijk volop brood gebakken. Met deskundige medewerking en onder leiding van Bakker Lamers uit Heesch/Oss mag je komen proeven van overheerlijk brood, gebakken op de ouderwetse manier in een schitterende houtgestookte oven. Die oven staat in de gloednieuwe karschob, het educatieve centrum van het museum. Met dit versgebakken brood, wat op die dag ook te koop is, serveert het museum ter plekke de traditionele "HTK-uitsmijter" (Hein van Toon van Keese was de vader van de laatste boer op die plek). Maar ook de bekende museumpannenkoek en echt boeren schepijs zijn er te koop.

Op het terrein wordt er graan gedorst met een antieke dorskast en je kunt kijken naar een weefgetouw waarvoor de wol gesponnen wordt. Een imker laat zien waar de honing vandaan komt en een groep kunstenaars vervaardigt prachtige beelden (RAKU-stoken). Er is een touwslager die mooie springtouwen maakt. De vele kuikentjes en konijntjes mogen geaaid worden en er zijn heel veel oude spelletjes te spelen. De mandenvlechter vlecht manden en er worden oude blaaspijpjes en fluitjes gemaakt. En met het hele gezin in kleren uit de tijd van toen kan...je mag je verkleden en op de foto ! Er wordt deskundige uitleg gegeven over de oude Meierijsche Poffer (de muts van de boerin). En vergeet niet om een gratis ritje te maken met een antieke kar, getrokken door een echt paard ! Maar ook het eeuwenoude museum over het boerenleven rond 1900, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, is open. In een oase van rust kun je er luisteren naar de prachtige verhalen over vroeger, verteld door enthousiaste gidsen. Zie met eigen ogen hoe er vroeger geleefd, gespeeld en gewerkt werd. Ook de boer en boerin van het museum vertellen je er graag over.

Op het hele terrein is gezellige live muziek en ook met slecht weer kan (bijna) alles doorgaan omdat de meeste activiteiten overdekt zijn. Volwassenen betalen 3.50 euro entree en kinderen 2 euro (t/m 4 jaar gratis).