Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

bibliotheek_maaslandVoedsel voor iedereen?
Hoe voeden we 9 miljard mensen in 2050? Deze vraag staat centraal in de fototentoonstelling ‘Voedsel voor iedereen?’ die in de maanden juli en augustus 2011 achtereenvolgens is te zien in de bibliotheken in Heeswijk-Dinther, Nistelrode en Heesch. De tentoonstelling stelt de vraag hoe we steeds meer mensen kunnen voeden, op een planeet die snel opwarmt en waar nu al één miljard mensen honger lijden.

Alleen al om de snel groeiende wereldbevolking te voeden is méér voedsel nodig. Bovendien stijgt de vraag naar vlees snel door de toenemende welvaart in China en India. Om daaraan te voldoen zijn meer dieren en meer veevoer nodig. Door de opwarming van de aarde staat de landbouw echter onder grote druk. De tentoonstelling laat bijvoorbeeld zien hoe droogte en stijging van de zeespiegel de hoeveelheid beschikbare landbouwgrond bedreigen. Ook richt ze de aandacht op de vleesproductie en de gevolgen daarvan voor de voedselvoorziening. Alhoewel vlees waardevolle voedingsstoffen bevat, verspilt de huidige grootschalige productie veel grondstoffen en levert ze een grote bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen en daarmee aan de opwarming van de aarde. De tentoonstelling onderstreept in 20 posters de noodzaak voedsel duurzaam te produceren in een kleinere, diervriendelijkere veehouderij en laat zien dat dat ook daadwerkelijk kan.

 

Wie meer wil weten kan bij de tentoonstelling een folder met achtergrondinformatie en weblinks vinden. Ook op de website van Compassion in World Farming (www.ciwf.nl), de organisatie die de tentoonstelling maakte, is meer informatie over dit onderwerp te vinden. Compassion in World Farming is de internationale organisatie die opkomt voor landbouwdieren, waar ook ter wereld.

De fototentoonstelling is van maandag 27 juni tot en met zaterdag 16 juli te zien in Heeswijk-Dinther; van maandag 18 juli tot en met zaterdag 6 augustus in Nistelrode en van maandag 8 augustus tot en met zaterdag 27 augustus in Heesch. Toegang is gratis tijdens de normale openingsuren van de betreffende bibliotheken.