Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

bibliotheek_maaslandBasisBibliotheek Maasland kiest elk seizoen een actueel, maatschappelijk thema, waar omheen een groot aantal activiteiten worden georganiseerd. Dit  jaar is het thema ‘Who’s in control?’.  In onze complexe wereld waarin machtsverschuivingen plaatsvinden, vanzelfsprekendheden wegvallen en wetenschappers gewag maken van allerlei nieuwe inzichten over de werking van het menselijk brein, zijn mensen en maatschappij genoodzaakt om een nieuwe balans te vinden.

Tijdens de lezingen en andere activiteiten gaat het niet om debat, niet om het uitwisselen van argumenten en tegenargumenten, maar om het vakkundig belichten van het thema vanuit verschillende invalshoeken.

 

Het thema komt het meest expliciet aan bod in de lezingenreeks Blikopener Speciaal van de Bibliotheek. In zes lezingen komen respectievelijk hersenonderzoeker Ap Dijksterhuis - van Het slimme onbewuste - , organisatie-adviseur Jos Verveen  - Bullsh!t management -, filosoof Coen Simon  - Pleidooi voor oppervlakkigheid -, 'emotie'-econome Henriëtte Prast, psychologe Roos Vonk - Menselijke gebreken voor gevorderden - en hoogleraar pedagogiek en oud-Ossenaar Micha de Winter Verbeter de wereld, begin bij de opvoeding – aan het woord om hun analyse en mening te geven op de vraag ‘Who’s in control?’.

 

Maar ook een aantal andere lezingen van de Bibliotheek zoals lezingen van Liesbeth Joosten – Depressie bij dementie - , Sabine Hunnius – Babybrein -, Mike Boddé – Pil-, Mathijs de Croon en Yvonne Ruhl -Gameverslaving - hebben grote raakvlakken met het jaarthema.

 

En vanaf 1 november 2011 is er bovendien in de bibliotheek Oss een grote tentoonstelling over de hersenen, getiteld ‘Gebruik je hersens!’ samengesteld door onder andere de Hersenstichting en museum Naturalis.

 

Elk seizoen zet BasisBibliotheek Maasland op deze manier een belangwekkend thema ‘in the picture’. Op de website van de bibliotheek staat uitgebreide informatie over thema, sprekers en andere activiteiten. Ook citaten uit artikelen en boeken en – uiteraard – een uitgebreide literatuuropgave van boeken uit de collectie van de BBM over dit onderwerp zijn daar te vinden. Zij vormen de basis voor de keuze van het jaarthema en zijn aanbevelingswaardig voor wie zich in de vraag ‘Who’s in control?’ wil verdiepen.

 

Meer informatie: www.bibliotheekmaasland.nl