Hergebruik Kasteel Heeswijk op Monumen-tendag. ‘Nieuw gebruik - oud gebouw’ ofwel herbestemming van monumenten is het thema van Open Monumentendag 2011.
Afsluiting kunstproject ‘De Mobiele Toeristeninformatie’
De Mobiele Toeristeninformatie (DMT) is een driedimensionale kaart van de gemeente Bernheze op wielen. Met de DMT bezocht kunstenaar Monique Broekman tussen 27 november 2010 en 30 juni 2011 alle dorpskernen van de gemeente Bernheze. Op centrale locaties parkeerde ze De Mobiele Toeristeninformatie en nodigde mensen uit voor een gesprek. Wat vertelde men over de plek waar de DMT op dat moment stond? Speelde de plek een speciale rol in de dorpsgeschiedenis?
Broekman maakte geluidsopnames van de gesprekken en schilderde een portret van de verteller op een paneel. De portretten werden aan de driedimensionale kaart bevestigd op de locatie waar de DMT zich bevond. Zo verbond Broekman de locatie aan een persoon en een verhaal. Van de geluidsopnames en de reis in beeld is een dvd gemaakt die te zien en te horen is in de DMT en in de IJzertoren. De laatste dag van de De Mobiele Toeristeninformatie is op 11 september.
Iedereen is van harte welkom om aanwezig te zijn bij de feestelijke afsluiting door wethouder Donkers van het kunstproject om 17.00 uur. Dan vindt de ontmanteling plaats van de DMT met muziek en monumentenpoëzie van de Bernhezer dichter Mas Papo.
Over oude gebouwen, de dingen die voorbij gaan
In juni lanceerde de organisatie Clauster BV het plan voor een nieuwbouwproject rond Kasteel Heeswijk. Met futuristische woontorens en een exclusieve woongemeenschap hebben zij een nieuwe toekomst voor het kasteel voor ogen. Maar willen we dat wel? Misschien moet het beter behouden blijven of kan het een indoorpretpark worden of een hotel? Kan het niet gewoon worden afgebroken of overgroeid met klimplanten? Theatergezelschap Carovanna en filmmaker Pieter Deprez zoeken de grens op.
Tijdens Openmonumentendag presenteren zij hun zoektocht in de Wapenzaal van Kasteel Heeswijk in de vorm van een korte film.
De Nachtwacht ook op Kasteel Heeswijk
Nederlands bekendste paramilitaire groep, de zeventiende-eeuwse burgerwacht van kapitein Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh, heeft zijn bivak opgeslagen in de tuin van Kasteel Heeswijk. De figuren van het beroemde schuttersstuk zijn in 3d vertaald door de Russische beeldhouwer Alexander Taratynov. De meer dan tweeëntwintig levensgrote bronzen beelden werden tussen 2000 en 2005 door hem en Mikhail Dronov vervaardigd. Drie jaar lang stond de groep op het Amsterdamse Rembrandtplein, waar naar schatting een miljoen toeristen met de schutters op de foto ging. Nu dus ook in de binnentuin van het kasteel.
De begane grond van het kasteel is vrij te bezoeken. Er worden concerten gegeven in de Ridderzaal en kinderworkshops. Brasserie het Koetshuis met terras is vanaf 11.00 uur open.