Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

vertegenwoordigers20topmonumenten1_MediumDe samenwerking tussen vier topmonumenten in Brabant is vrijdag 6 april vastgelegd in een convenant. In het provinciehuis tekenden vertegenwoordigers van de Sint Jan in  ‘s-Hertogenbosch, de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk in Breda, het Markiezenhof in Bergen op Zoom en Kasteel Heeswijk in Heeswijk-Dinther een overeenkomst, waarin zij afspreken hun kennis te bundelen en informatie uit te wisselen.  

 

Daarna nam gedeputeerde Brigite van Haaften (Cultuur en Samenleving) de gezamenlijke website www.topmonumentenbrabant.nl in gebruik.  Op deze site staat een link naar de website van elk van de monumenten. Op tientallen sites wordt een button geplaatst, met een link naar de gezamenlijke website.

 

Elk van de vier Brabantse monumenten  is uniek, maar ze hebben ook veel gemeenschappelijk. Daarom gaan ze kennis en informatie uitwisselen op het gebied van onder meer instandhouding en restauratie, exploitatie, financiering en subsidies, marketing en juridische aspecten.  Door de kennis te bundelen, hopen ze gezamenlijk meer te bereiken dan alleen. Of, zoals de gedeputeerde het verwoordde: “Als je kunt delen, kun je ook vermenigvuldigen.”

 

Toeristisch

Ook gaan de monumenten gezamenlijk activiteiten ontwikkelen als het gaat om bijvoorbeeld toeristische arrangementen en publiciteit.  De leden van Topmonumenten Brabant brengen elkaars locaties onder aandacht van (potentiële) huurders en gebruikers.

 

Gedeputeerde Van Haaften maakte tijdens de bijeenkomst bekend dat de monumenten een jaarlijkse subsidie van de provincie krijgen. Per monument wordt door de provincie 60.000 euro beschikbaar gesteld voor instandhouding, waarvan 1.250 euro is bestemd voor publiciteit. “Het wordt er niet gemakkelijker op monumenten voor de toekomst te bewaren, zonder rol in de samenleving en een stevige economische basis. Er moet draagvlak zijn in de samenleving, mensen moeten van een monument houden om zich in te zetten voor behoud. Daarvoor is publiciteit nodig”, lichtte de gedeputeerde toe. 

Vanzelfsprekend is 60.000 euro per jaar niet genoeg voor instandhouding van de bijzondere gebouwen. Daarom moet samenwerking gezocht worden met allerlei partners in Brabant. “Dit is een duit in het zakje, maar het zakje moet door meerdere partijen gevuld worden”, beaamden de vertegenwoordigers van de monumenten.

 

Crisis

Toch gaven ze aan erg blij te zijn met de subsidie. “In deze tijden van crisis valt het niet mee om geld te krijgen voor de instandhouding van een monument. Deze bijdrage geeft ons een flinke steun in de rug, en de uitdaging om het geld te vermenigvuldigen. En dat is belangrijk”, aldus een van de vier aanwezige voorzitters.