Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Politieke partijen

Marco KoningsVorige week schreef de SP bij monde van Toon van Vugt en Jan Prinsen dat ontsluiting van Retsel voor hen topprioriteit is, maar dat Politieke Partij Blanco tegen een benodigde grondruil stemde en de ontsluitingsweg wilde afblazen(!). Een valse bewering, aangezien ruiling of aankoop van grond iets is wat het college regelt en waar de gemeenteraad helemaal niet over gaat. En dit heeft dus ook helemaal niet op de agenda gestaan!

Alleen maar geroeptoeter van de SP om de aandacht af te leiden van wat er werkelijk aan de orde was. U kunt het zelf terugkijken op de site van de gemeente, de vergadering duurde maar kort dus het kost u niet veel tijd. We spraken niet over een grondruil, maar over het oprichten van teeltondersteunende voorzieningen in het beschermde Aa-dal. Volgens de regels moet je bij aantasting van beschermde waarden zorgen voor compensatie.
Op onze onlangs gehouden thema-avond over het Aa-dal bleek dit ook een punt te zijn wat de mensen van groot belang vinden; voldoende compensatie, ook ín het gebied. Maar voor dit plan, waarvan de gemeente zelf notabene initiatiefnemer is, vond de coalitie van CDA, Lokaal, SP en D66 compensatie helemaal niet nodig.
Onbegrijpelijk, omdat Lokaal, SP en D66 tweemaanden geleden nog aandrongen op compensatie toen het ging over een zelfde soort plan in een ander beschermd gebied. Een niet uit te leggen draai van 180 graden. Politieke Partij Blanco is wél consequent: vóór de ontsluiting, en vóór compensatie van natuurwaarde bij aantasting van beschermd gebied.

Marko Konings

Fractievoorzitter Politieke Partij Blanco

Marco Konings copyGeorge Orwell schreef er al eens over: alle dieren zijn gelijk, maar sommige zijn iets meer gelijk dan anderen. Dit lijkt ook op te gaan in Bernheze. Het Aa-dal heeft vanuit gemeentelijke en provinciale regels extra bescherming. Bij nieuwe ontwikkelingen mogen bestaande waarden niet aangetast worden of moet compensatie plaatsvinden. Maar CDA-wethouder Van Boekel vindt dat voor plannen van de gemeente zelf niet nodig.

Er is een bestemmingsplan gemaakt om teeltondersteunende voorzieningen op te richten in het beschermde Aa-dal. Twee maanden geleden speelde zo’n zelfde geval in het beschermde beekdal van de Leijgraaf. De betreffende ondernemer moest toen ter compensatie een natuurlijk ingerichte groenstrook aanleggen. Nu is de gemeente echter zelf initiatiefnemer, en hoeft er opeens geen compensatie plaats te vinden. Dat is meten met twee maten, en druist bovendien in tegen gemeentelijke en provinciale regels!

Wethouder Van Boekel kon geen fatsoenlijk antwoord geven op de vraag waarom er geen compensatie nodig is. En waarom hier een groter perceel dan de maximaal toegestane 3 hectare mocht komen werd ook niet duidelijk.

Wat wel duidelijk werd is dat de coalitiepartijen dit plan zonder op of aanmerkingen steunden. Plannen in strijd met de regels worden dus goedgekeurd wanneer het zo uitkomt, in plaats van de regels te hanteren en te handhaven. Wel allemaal roepen in de media dat het gedaan moet zijn met gedogen, maar wanneer het op beleidskeuzes aankomt kijkt de coalitie de andere kant op. Schandalig!

Marko Konings, fractievoorzitter Politieke Partij Blanco

Logo LokaalHet is nooit wat geworden tussen Heeswijk Dinther en Bernheze. En al helemaal niet met Heesch. Het Bernhezer gevoel heeft nooit een plaatsje kunnen veroveren in de harten van de Heeswijk-Dinthenaren. Maar er is hoop. Het samenvoegingcircus is in Bernheze neergestreken! Eindelijk een kans om eigen keuzen te maken, er wordt zelfs al stiekem naar Veghel gekeken. Want, zo wordt gefluisterd, met Veghel, “daar hebben we wat mee”. Sommigen denken dat ze daar in Veghel wel raad weten met kersenboeren die hun gaarden omtoveren tot een uitzicht bedervend tentenkamp, daar weten ze wel raad met noeste hardwerkende ondernemers die aan de ingang van het mooie dorp Heeswijk het nodige stof doen opwaaien. En erger, zeldzame vogels als de Centus Bergus wegjagen uit wat een prachtig natuurgebied behoort te zijn. Eindelijk verlost van dat vermalijde Bernheze, eindelijk vrij van Heesch, nog maar net voorkomen dat Heeswijk omgekat zal worden tot Heeschwijk.

Zou het echt?

Het besturen van een gemeente is werk voor professionals. Samenvoegen gaat dus eigenlijk niet over groter worden. Het is slechts een middel om de broodnodige professionaliteit op ambtelijk en bestuurlijk niveau voor elkaar te krijgen. Dat is geen sinecure, je weet binnen ons democratisch stelsel nooit of de beste of de meest populaire bestuurders in het pluche komen zitten. Wat we wel weten is dat bestuurders moeten besturen en ver weg moeten blijven van vage begrippen als het “Bernhezer, Veghels of Ujens gevoel”. Heeswijk-Dinthernaren hebben meer dan genoeg aan hun eigen vertrouwde Heeswijk-Dinthers gevoel.

Michel v.d. Linden,

namens LOKAAL.

 

Erik v.d. WijstVindt Bernheze het echt belangrijker om van een racewagen al een Formule 1 wagen te maken terwijl anderen nog met paard en wagen dezelfde weg moeten betreden? 

Glasvezel binnen Bernheze met 100% dekking binnen alle haarvaten van de gemeente, het klinkt zo mooi. De werkelijkheid lijkt er anders uit te gaan zien. 

CDABernheze betreurt dit!

De Gemeente is in onderhandeling met een partij die voorstelt om alleen de kernen Heeswijk-Dinther, Nistelrode  en Heesch te voorzien van glasvezel. De kernen Vorstenbosch en Loosbroek krijgen een alternatief, namelijk  VDSL. Inderdaad u leest het goed: de kernen! En het buitengebied, dat moet een ander maar oplossen?! 

Krenten uit de pap

CDABernheze is daarom ook niet overtuigd door deze partij. Het lijkt er veel op dat men de krenten uit de pap komt vissen en weinig oog heeft voor daar waar de grootste behoefte aan verbetering van de internetvoorziening is: het buitengebied. Snel beslissen is daarnaast een must, doen we nu niet mee dan trekken ze het aanbod in. Is dit erg? 

Nee, volgens ons zijn er voldoende alternatieven die minimaal alle kernen willen voorzien. En niet alleen daar waar de winst te halen is! 

Toekomstvisie?

In tijden dat de jeugd steeds meer opgroeit met social media, de agrarische bedrijven de verplichting hebben om gegevens digitaal te leveren is dit onvoorstelbaar. Het moet toch niet kunnen dat je vanuit het buitengebied op de fiets naar de bibliotheek moet om te internetten, omdat dat sneller gaat dan  thuis! In de ogen van CDABernheze onbegrijpelijk. Dat moet toch anders kunnen!

Erik van der Wijst

Commissielid CDABernheze 

imageVorige week organiseerden wij een thema-avond over het Aa-dal. Onder de voortreffelijke leiding van Lambert van der Ven gingen de vele aanwezigen in op een aantal stellingen over onder andere natuur, economie en recreatie. Dit leverde uiteraard geen unaniem beeld op, maar we kregen wel een aantal heel duidelijke signalen. U kunt er op rekenen dat Politieke Partij Blanco deze mee zal nemen bij toekomstige discussiepunten en ontwikkelingen.

De meeste aanwezigen waren het er over eens dat er een goede balans moet zijn tussen natuur en economie. Het Aa-dal is een relatief klein gebied, hierdoor is er ook alleen ruimte voor kleinschalige initiatieven voor wat betreft natuur, economie en recreatie. Maak duidelijk wat de kaders zijn, wat kan wel en wat niet. Vervolgens niet meer gedogen maar handhaven, voorkom onomkeerbare situaties.

Vrijwel iedereen was het er over eens dat er meer geld en aandacht naar beheer en onderhoud dient te gaan. Als voorbeeld het wandelpad langs de Aa dat ooit is aangelegd, maar door bezuinigingen van het waterschap niet meer wordt onderhouden en nu onbegaanbaar is. Het is beter om goed te zorgen voor wat je hebt, dan steeds weer nieuwe plannen te maken. Een wijze les waar wij als Politieke Partij Blanco in de toekomst zeker rekening mee zullen houden. Indien u meer wilt weten of reageren, dan kan dat via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-46317890. Volg ons op Facebook: Politieke Partij Blanco, of via twitter @BlancoBernheze

Marko Konings

Fractievoorzitter Politieke Partij Blanco

Cor van ErpDe laatste tijd leest iedereen veel over herindelen. Wie wil met wie? Oss wil voorlopig liever even niets. Meijerijstad is al klaar. Landerd en Uden willen een Maashorstgemeente met o.a. ook Bernheze. In Bernheze loopt een zeer zorgvuldig traject om tot een keuze te komen. Een keuze voor de lange termijn. Rust is daarna vereist. De grote 3 transities van WMO, jeugd en werkgelegenheid hebben meer aandacht nodig.

Lange termijn

In 2012 bepaalde Bernheze dat er tot 2020 rust moest zijn. Bernheze besluit zelfstandig te blijven. Zeker tot 2020. Na de perikelen met Maasdonk, een besluit waar de SP Bernheze 100% achter stond. In 2014 vroeg de Provincie Noord-Brabant echter om een nieuw onderzoek naar bestuurskracht. Omdat de SP naar de langere termijn wil blijven kijken is dit proces gestart medio 2014. Een uitgebreid onderzoek naar kansen en bedreigingen. Vooral ook luisteren naar de mensen, is voor de SP Bernheze van groot belang. Om ons heen horen we dat mensen vooral kiezen voor de kleinschaligheid. Groot, groter, het grootst spreekt de gewone man of vrouw in de straten van Bernheze niet aan. Bestuurders lopen her en der wel met megalomane gedachten rond. Maar de SP wijst dan slechts op Vestia, Amarantis, Meavita, ROC Leiden, etc. Finaal uit de klauwen gelopen schaalvergrotingen. Dit moeten we niet willen. Zorgvuldig kijken naar kansen en bedreigingen is het motto van de SP Bernheze. En dan in september/oktober besluiten of Bernheze zelfstandig blijft of niet.

Contact

Heeft u vragen of wilt u zaken aan de kaak stellen in Bernheze? Neem dan contact op met een van de SP kerncontacten. Zij staan u bij met raad en daad. Toon van Vugt (tel. 0413-292870) voor Heeswijk, Dinther, Loosbroek en Vorstenbosch. Christa Kolman (tel. 0412-451398) voor Heesch en Nistelrode.

Cor van Erp

Fractievoorzitter SP

Edwin DaandelsAls inwoner van Bernheze was ik uitgenodigd om mee te praten over de toekomst van Bernheze. In het najaar gaat de raad kiezen welke koers Bernheze gaat volgen in de toekomst.

Op deze avond werd eerst een inleiding gehouden over het Bernheze van nu. We hebben de financiën en de dienstverlening goed op orde. De lasten voor de gemiddelde inwoner zijn zeker niet te duur t.o.v. andere gemeenten. Aansluiting of opsplitsing van Bernheze geeft efficiëntie voordelen en kan dus betekenen dat de kosten voor de gemeente lager kunnen uitpakken in de toekomst. Uit onderzoek bleek wel dat grotere gemeenten vaak geen lagere lasten hebben, omdat hun ambities hoger liggen.

De voor en nadelen van opsplitsing, fusie of zelfstandig blijven, werden door de aanwezigen op papier gezet. Hier loopt dan weer emotie en ratio door elkaar heen. De woorden ‘ik heb geen Bernhezer gevoel’ werden vaak genoemd. En als we aansluiten bij een grotere gemeente dan krijgen we sneller betere faciliteiten in ons centrum.

Ik ben zelf een rationele denker en plaats hierbij dan meteen vraagtekens. Krijg ik wel een Uden-, Oss- of misschien een Meierijstad-gevoel? Zorgt een andere gemeente voor een mooi winkelcentrum? Ook al staan vele panden in hun eigen centrum leeg?

Groter blijkt dus ook niet goedkoper en Bernheze heeft het nu toch goed voor elkaar?

Ik woon in Heeswijk, ga naar het ziekenhuis in Uden, winkelen in Den Bosch en naar het theater in Veghel. In Bernheze kan alles beter, maar volgens mij doen we het hier zo slecht nog niet. In juli komen de CDA-leden bij elkaar om te discussiëren over de keuzemogelijkheden, die de gemeenteraad heeft.

Edwin Daandels

commissielid CDABernheze

Plein 19695In 2016 gaat er een en ander opgeknapt worden in Heeswijk-Dinther. Het Plein 1969 en ook de Willebrordstraat. De SP heeft zich daar altijd sterk voor gemaakt. Hoe prettig dat het er nu van komt. In de begroting voor 2016 zal het nodige geld vrijgemaakt worden. De opknapbeurt van de Componistenwijk in Heesch kan prachtig als voorbeeld dienen. Hier waren de inwoners aan zet. Zij bepaalden de inrichting, in overleg met de uitvoerders.

Werken aan HD!

Na enkele moeilijke financiële jaren kan er weer gewerkt worden aan het opknappen van wijken en straten. In 2016 is ook Heeswijk-Dinther aan de beurt. Nadat eerder (2013) de Pastoor Maasstraat werd opgeknapt, is nu de beurt aan de Willebrordstraat en het Plein 1969. In de Willebrordstraat werden de bomen jaren geleden al gerooid. Wegens ontbreken van financiën werd de opknapbeurt uitgesteld. Nu heeft Bernheze ruimte op de begroting. De SP wil die ruimte graag inzetten. Een deel van het geld is voor Heeswijk-Dinther. De inwoners zijn nu aan de beurt om te kijken wat ze graag willen. Vooral slim omgaan met het geld, kan veel voordelen opleveren. Een prachtig voorbeeld was de opknapbeurt van de Componistenwijk in Heesch. Hier werd een mooi resultaat bereikt met 50% van de oorspronkelijk begrote financiën. Reden te meer voor de bewoners van de Willebrordstraat en voor de Stichting Actief Burgerschap om daar eens het licht op te steken. Zo werken we door aan een mooi Heeswijk-Dinther.

Contact

Heeft u vragen of wilt u zaken aan de kaak stellen in Bernheze? Neem dan contact op met een van de SP kerncontacten. Zij staan u bij met raad en daad. Toon van Vugt (tel. 0413-292870) voor Heeswijk, Dinther, Loosbroek en Vorstenbosch. Christa Kolman (tel. 0412-451398) voor Heesch en Nistelrode.

Toon van Vugt

SP Ruimtelijke Zaken

Frans van de VenTijdens de Algemene Beschouwingen op de financiële vooruitzichten (Perspectiefnota) gaf ik namens Lokaal aan dat het in afwijking van het voorstel van het College van B&W heel wenselijk is dat de herinrichting van de Willebrordstraat in Heeswijk-Dinther wordt uitgevoerd. Al jaren verkeert deze straat in een slechte staat van onderhoud en al jaren vragen de aanwonenden om actie. De bomen en struiken werden al weer enige tijd geleden gerooid, maar daar bleef het bij. “Geen geld”, riep toen de verantwoordelijke wethouder.

Na de Algemene Beschouwingen en de oproep tot de herinrichting van de straat gaven de partijen Blanco en SP en het CDA meteen aan een motie van onze kant mede te willen indienen.

Vorige week donderdag vond de vaststelling van de Perspectiefnota plaats en werd de ingediende motie waarbij het College werd gevraagd de herinrichting van de Willebrordstraat alsnog uit te voeren.

De motie werd door de gemeenteraad unaniem aangenomen.

Dit houdt in dat het College van B&W zeer bezwaarlijk de herinrichting nu nog kan afwijzen.

Hiermee heeft Lokaal duidelijk oog gehad voor de wensen en noden van de inwoners van Heeswijk-Dinther.

Door het College van B&W was o.a. ook de herinrichting van Plein 1969 en de aanpak van de Gouverneursweg voorgesteld. Sommige partijen wilden die investeringen op de langere baan schuiven, maar uiteindelijk zullen deze voorstellen toch worden uitgevoerd. Dit jaar is Heeswijk-Dinther goed bedacht; volgend jaar Heesch, want Heeswijk-Dinther en Heesch zijn beide onderdeel van Bernheze en hebben dus heel veel met elkaar !

Frans van de Ven

Fractievoorzitter LOKAAL

thumb Aa-dalPolitieke Partij Blanco organiseert op dinsdag 16 juni een avond over het Aa-dal. Dit mooie gebied is momenteel volop in beweging. Het waterschap laat de Aa weer meanderen, er zijn plannen om met een fluisterboot te gaan pendelen tussen het kasteel en de Kilsdonkse molen, de aanleg van de ontsluitingsweg gaat over een paar maanden van start en Dijkhoff heeft uitbreidingsplannen. Vorige week is een polenhotel geopend en de schroothandel van Netten wordt mogelijk een kinderdagverblijf. Allemaal plannen en ontwikkelingen die vragen om een visie van Politieke Partij Blanco over dit gebied.

Politieke Partij Blanco is dan ook zeer benieuwd wat u als inwoner nu eigenlijk vindt van al deze plannen en ontwikkelingen. Daarom organiseren wij deze bijeenkomst. Een bijeenkomst waarin niet de plannenmakers aan het woord zijn, maar u! Wat vindt u belangrijk voor het Aa-dal?

Vragen die onder andere aan bod komen zijn: “gaat het economisch belang voor op cultuur/natuur?”, en “wat is de recreatieve waarde van het Aa-dal?”. De avond staat onder de deskundige leiding van Lambert van de Ven, die er voor zal zorgen dat iedereen aan het woord kan komen. Dus heeft u een duidelijke mening of ideeën over dit gebied of één van de plannen, of bent u gewoon nieuwsgierig naar wat anderen er van vinden of wat er allemaal op stapel staat, kom dan zeker langs.

De avond vindt plaats in cultureel centrum Servaes in Dinther en begint om 19.30 uur. Voor informatie kunt contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-46317890.

progressief BernhezeNieuwe softwarepakketten voor binnen het gemeentehuis, of een snelfietspad daarbuiten? Nieuwe zoutstrooiers, of een nieuw hockeyveld in Heeswijk-Dinther? 

Dat zijn slechts een paar van de vele keuzes die deze week gemaakt worden bij de vaststelling van de perspectiefnota. Met een aantal van de door het college gemaakte keuzes zijn wij het hartstikke eens, bij anderen hebben wij onze twijfels. We kunnen het geld maar 1 keer uitgeven, laten we dat dan ook goed doen.

Over onze keuzes en twijfels gaat de column van commissielid Jesse Jansen deze week. Ideeën genoeg, nu nog knokken voor genoeg steun.

Mieke Dobbelsteen copyMooie woorden die weergeven waar ik de afgelopen week mijn lokale aandacht en energie in heb gestopt.

Het kernachtige zat ‘m in de vergadering van de Kerncommissie van Loosbroek.

Waar een klein dorp groot in kan zijn; het bevorderen van de leefbaarheid van het dorp en het welzijn van de dorpsbewoners. En dat al 40 jaar lang! Bestuur, klankbordgroep en natuurlijk Loosbroek van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal. Hopelijk is het hele dorp erbij in augustus als dit jubileum gevierd wordt.

Op de avond zelf waren er interessante sprekers en aanwezigen die weer stof tot nadenken hebben gegeven. Onder andere onze burgemeester, zij sprak over de toekomst van Bernheze en de stappen die in dit jaar genomen gaan worden zodat er uiteindelijk een richting kan worden bepaald.

Krachtig is het kernwoord dat hierbij naar voren kwam, want een krachtig bestuur, een krachtig Bernheze, is het doel. Vanuit die kracht kunnen de juiste beslissingen worden genomen.

Zoals iedereen heeft kunnen lezen worden er verschillende groepen gevraagd om een mening, maar – zoals ook nogmaals verteld tijdens de jaarvergadering van de kerncommissie – alle input, ook van de individuele burger, wordt meegenomen. Er zijn op dit moment drie opties voorgesteld: zelfstandig blijven, fuseren met Uden/Landerd of opsplitsen. Alle drie de opties houden nogal wat in. Schroom dus niet je mening te delen via de mail die onze gemeente heeft open gesteld Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en/of via ons.

Neem contact met ons op via onze email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., website www.lokaal.nu of Facebook https://facebook.com/lokaal.nu.

Groet, Mieke Dobbelsteen

bestuurslid LOKAAL

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.