Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Jolanda SchoolIn de komende commissievergadering van juni bespreken de commissieleden een aantal bestemmingsplannen. Daar kan middels discussie en bepaalde overwegingen groen licht gegeven worden voor de realisatie van een groot aantal

huur- en starterswoningen en een aantal ruimte voor ruimte woningen. Er lijkt weer schot te komen in de woningbouw.

Maar voordat een bouw gerealiseerd kan worden moet een groot aantal procedure trajecten doorlopen worden.  Nu zijn we allemaal voor vereenvoudiging van de regelgeving maar bij een omgevingsaanvraag sta je vaak te kijken wat allemaal onderzocht moet worden voordat een aanvraag in behandeling genomen kan worden.

Voorheen had je allemaal verschillende vergunningen die je moest aanvragen,  dat is al teruggebracht tot één: de omgevingsvergunning.  Inhoudelijk is er overigens weinig veranderd en lijkt het eisenpakket nog even groot en soms zelfs groter dan vroeger.

Hoe is dat zo gekomen?  We hebben de neiging in Nederland om van iedere uitzondering een regel te maken. En zo groeit het aantal standaard eisen en daarmee de adviesbureaus, want we kunnen dit natuurlijk allemaal niet meer  zelf. Nu wil het nieuwe college van Bernheze de regeldruk terugdringen, de verantwoordelijkheid mag terug naar de burger, waar hij overigens  toch al lag. 

Het klinkt ons als muziek in de oren. Kortere doorlooptijd van procedures, geen onderzoek naar zaken die niet essentieel bijdragen aan ontwikkeling en eerder belemmerd werken.

Bouwen met vertrouwen. Het CDA is er klaar voor. Wie met ons?

CDA Bernheze Actief en Betrokken.

Jolanda School,  raadslid ruimtelijke zaken