Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Esther vd_BogaartAls de Eerste Kamer akkoord gaat, treedt op 1 januari 2015 de Participatiewet in werking. Hierin komen de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW), de Wet Werk en Bijstand (WWB) en een deel van de Wajong (uitkering voor jonggehandicapten) samen.

De Participatiewet is een van de drie zogenaamde transities. Wetten die ervoor zorgen dat de gemeenten verantwoordelijk worden, in plaats van de Rijksoverheid of de provincie.

 

Meedoen

Gedachte is dat gemeenten voor de uitvoering dichter bij hun inwoners zitten. Echter krijgen gemeenten hiervoor minder geld. Daarom werken Bernheze en andere gemeenten met elkaar samen en met IBN (Integrale Bedrijven Noordoost-Brabant).

De regering vindt het belangrijk dat iedereen meedoet. In het coalitieakkoord: Ruimte en kansen voor iedereen, staat:  ‘Van uitkeringsgerechtigden mag een tegenprestatie verwacht  worden. Dat werk mag echter geen reguliere banen verdringen’.

Pilot met Optimisd en IBN

Bij de Participatiewet krijgen gemeenten de keus om te bepalen welke ondersteuning mensen nodig hebben. Het CDA vindt het belangrijk dat daarbij zoveel mogelijk wordt uitgegaan van de eigen kracht. Ondersteuning kan bestaan uit hulp bij het vinden van werk of het bieden van een beschutte werkplek. Mensen met en zonder beperking moeten zoveel mogelijk kunnen werken bij reguliere bedrijven. Van 2015-2017 voert de gemeente Bernheze i.s.m. Optimisd (Intergemeentelijke Sociale Dienst) en IBN een pilot uit. Wij gaan er voor, dat gemeente,  IBN maar ook ondernemers in de regio, voldoende vacatures beschikbaar stellen voor mensen uit de doelgroep.

Esther van den Bogaart

raadslid CDA Bernheze