Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

140316 Cent_van_den_BergDe Raad van State heeft belangrijke onderdelen van het nieuwe bestemmingsplan buitengebied afgekeurd. Dit plan, waar de gemeenteraad unaniem mee heeft ingestemd, beperkte de groei van het aantal varkens en kippen rond de dorpen om de risico’s voor de volksgezondheid te verkleinen. Door deze onbegrijpelijke uitspraak nemen de uitstoot van stank, fijnstof en andere risico stoffen voor de volksgezondheid weer toe.

Cumulatie

De Raad van State gaat volledig voorbij aan cumulatieve effecten terwijl de omvang van de veestapel in Bernheze het grootste risico is. Ook Progressief Bernheze weet dat boeren hun best doen overlast te beperken maar in Bernheze zitten te veel kippen, varkens en koeien dicht op elkaar. Er is ontzettend veel transport nodig voor het aan- en afvoeren van dieren, voer en mest. Het risico op het ontstaan en de verspreiding ziektes is groot. Een epidemie als Q-koorts kan zo maar ontstaan.

Vergunningen

Meerdere bedrijven krijgen nu de ruimte stallen bij te bouwen. Omdat een aantal van deze bedrijven de vergunningen voor deze stallen al hebben komen deze bedrijven onder de aanscherping van de geurverordening uit. Tienduizenden kippen en varkens krijgt Bernheze erbij. In de top drie van gemeente met de meeste dieren per vierkante kilometer gaat Bernheze verder stijgen.

Opgave

Er ligt een zware taak bij de gemeenteraad om het belang van de volksgezondheid voor de samenleving anders in te vullen. Eenvoudig zal dit niet zijn. Het belang van toezicht en handhaving wordt nog groter. Maar op dit punt geeft de rekenkamercommissie Bernheze geen voldoende.

Cent van den Berg, fractievoorzitter Progressief Bernheze