Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Met ingang van 2015 verandert de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Wat gaat er veranderen voor de gemeente en voor u als cliënt als u zorg nodig hebt?

20140205Esther vd_BoogaartGemeenten krijgen in de nieuwe WMO een bredere verantwoordelijkheid voor de deelname van mensen met een beperking of psychische problematiek, aan het maatschappelijk verkeer. Het gaat om het vergroten van zelfredzaamheid van burgers; het versterken van sociale netwerken; het stimuleren van zelforganisatie en het implementeren van goedkopere vormen van ondersteuning. Maar het gaat ook over invoeren van de veranderingen en over wijkgericht en gebiedsgericht werken. Gemeenten krijgen hiervoor echter minder geld.

Waarom deze veranderingen

Als we op dezelfde wijze van zorgverlening doorgaan wordt het onbetaalbaar. De oude systemen passen steeds minder in de moderne samenleving. Burgers hebben het gevoel dat de zorg beter, efficiënter en goedkoper kan. Mensen hebben meer mogelijkheden dan ooit. Als inwoners hoeven we niet af te wachten, we kunnen zelf het initiatief nemen. Bijvoorbeeld in zorgplatforms of zorgcoöperaties kunnen we lokaal initiatieven ontplooien. We gaan van Rijk naar Wijk. We doen het zelf; zo ontstaat er extra dynamiek.

Eigen initiatieven in Bernheze

CDABernheze vindt het belangrijk dat mensen in hun kracht komen te staan. Ook willen wij  dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De wijkzuster komt weer terug.  Wij willen, dat u van de veranderingen zo snel mogelijk op de hoogte bent. Want over drie maanden is het 2015. CDABernheze heeft in de commissievergadering aandacht gevraagd voor goede communicatie over de veranderingen in de WMO voor mensen met een beperking, ouderen en mantelzorgers in Bernheze. Het college gaat u hierover binnenkort informeren.

Ondersteuning vanuit de WMO

Vrijwilligersorganisaties zijn heel belangrijk voor het contact tussen inwoners in het dorp. CDABernheze vindt dat iedereen mee moet kunnen doen, ook ouderen en mensen met een beperking aan bv. sport en spel. Dit mogelijk maken vraagt een omslag in het denken bij vrijwilligersorganisaties. Wij willen dat de druk op deze organisaties niet te groot wordt. Workshops bijvoorbeeld in het aangeven van grenzen zijn nodig. Want vrijwilligerswerk moet leuk blijven, oók met de nieuwe WMO.

Namens de fractie van CDABernheze, Herkenbaar Actief en Betrokken.

Esther van den Bogaart,
Raadslid CDABernheze