Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Jack v.dDe onafhankelijke rekenkamercommissie is in 2013 een onderzoek gestart naar het Vergunningverlenings-, Toezicht-, en Handhavingsbeleid (VTH) naar aanleiding van vragen van de raad.

De drie leden van de rekenkamercommissie hebben dit onderzoek uitgevoerd.

De rekenkamer is van oordeel dat het beleid met betrekking tot de WABO ten aanzien van Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving onvoldoende is uitgewerkt. De Toezicht en Handhaving worden door de gemeente zelf uitgevoerd en worden niet in het geheel conform de wettelijke regels van Besluit omgevingsrecht uitgevoerd. De gemeente zet in op mediation maar de VVD heeft daar een andere beeldvorming bij. De ervaring is dat er direct een bouwstop komt of dreiging met een dwangsom is orde van de dag. Toch?

Er is al een achterstand en per 1 jan. 2015 wordt de vergunningsverlening T en H onder zwaardere kwaliteitseisen gesteld en zal de achterstand verder toenemen.

De financiële risico’s voor de gemeente op gebied van VTH zijn groot en bovendien voldoet de gemeente nu al niet aan de wettelijke voorschriften. Financiële consequenties zullen daarom groot zijn.

Een deskundige heeft berekend dat dit mogelijk tot € 500.000 kan oplopen!!

Er zijn door de rekenkamer diverse aanbevelingen gedaan, waarbij belangrijk is dat de prioriteitstelling wordt herzien aangezien er nog gewerkt wordt met prioriteiten uit 2004.

Aan het college nu de taak om uit te werken om orde op zaken te stellen en wat het uiteindelijk de burgers gaat kosten. Reageren kan via tel. 0653-496069 of website www.vvd-bernheze.nl.

Jack van der Dussen

Fractievoorzitter VVD-Bernheze