Op 1 januari 2015 worden gemeenten, in plaats van de provincie, verantwoordelijk voor de jeugdzorg. En ook voor de jeugdbescherming, de jeugdreclassering, de gesloten jeugdzorg, de geestelijke gezondheidszorg voor jeugdigen en de zorg voor jeugd met een licht verstandelijke beperking.
Deze verantwoordelijkheden komen bij de taken van preventief lokaal jeugdbeleid, de jeugdgezondheidszorg en ondersteuning bij (lichte) opvoedingsvragen.
Waarom deze veranderingen
Het kabinet wil dat het jeugdzorgstelsel eenvoudiger wordt. U heeft misschien wel eens gehoord van 1 gezin, 1 plan, 1 regisseur (hulpverlener). Het is de bedoeling dat vanaf 2015 1 hulpverlener de contactpersoon is in een gezin dat extra hulp kan gebruiken. Dit is overzichtelijker voor het gezin. Deze hulpverlener heeft contact met een team waarin bijvoorbeeld een wijkagent, een arts en een maatschappelijk werker kunnen zitten. Al deze mensen moeten boven hun eigen specialisatie kunnen kijken.
Meer eigen inbreng
Samen praat het team niet meer óver de inwoner of het gezin maar mèt de inwoner. Men vraagt aan het gezin om zelf met ideeën te komen om de problemen op te lossen. Dat werkt het beste blijkt uit de praktijk. Bekijk de oorzaken van problemen. En pak deze samen aan om tot oplossingen te komen. Want alles hangt met alles samen. Het CDABernheze vindt dat het moet draaien om het gezin, niet om de specialisten. Deze nieuwe manier van werken is al heel succesvol gebleken op andere plaatsen. We verwachten dit ook voor Bernheze. Door op tijd te reageren voorkomen we hoge kosten in de toekomst.
Esther van den Bogaart
Raadslid CDABernheze