Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

20140219 Ellen_NeelenOp maandag 10 november was ik bij een druk bezochte informatieavond over de herinrichting van ‘t Dorp in het centrum van Heesch. Het herinrichtingsplan is enige tijd terug al vastgesteld. Deze avond zou vooral gaan over materiaalgebruik en de uitvoering. Maar de aanwezigen mochten ook nog wat zeggen over het plan zelf, bijvoorbeeld de plaats van de fontein, de parkeerplaatsen en de ontsluiting van de parkeerplaatsen.

Het is een lastige keuze, dat parkeren in het centrum. Uitgangspunt van het plan is om het parkeren in ’t Dorp veelal weg te halen. Daarvoor in de plaats komen er grote parkeerterreinen achter de (voorheen) videotheek en achter het Oude Raadhuis. Dan komt er ruimte voor een mooi plein aan ’t Dorp.

Op de informatieavond werd er door zowel bewoners als ondernemers gepleit voor meer parkeerplaatsen aan ’t Dorp. Begrijpelijk, maar hier schuilt wel een gevaar in. Meer parkeerplaatsen betekent meer auto’s op zoek naar een vrije parkeerplaats. Meer in- en uitdraaien op de weg. En dat op een weg met auto’s en fietsers in twee richtingen. Het gevolg is dat het er voor de fietser zeker niet beter op wordt. Het lijkt me zelfs gevaarlijker dan nu.

Dus tijd voor een bezinningsmoment.

Wordt het een autoluw centrum, met een mooi plein en ruimte voor terrassen. Of wordt het toch meer parkeren. Kies je voor het laatste, kies dan ook voor ruimte voor de fietsers in de vorm van een fietspad of fietsstraat. Anders wordt het pappen en nathouden en worden de (fietsende) inwoners van Heesch er niet beter van.