De deskundigen hebben het gezegd: het is niet de vraag of er een volgende dierziekte komt die gevaarlijk is voor de mens, het is de vraag wanneer. Vogelgriep is net als de Q-koorts een ziekte die ontstaat bij dieren maar over kan slaan naar de mensen. Dieren in de intensieve veehouderij zijn kwetsbaar voor ziekten. Bij de selectie van de dieren staat de productie van vlees, eieren en melk voorop. Gezondheid niet. Steeds weer breken nieuwe ziektes uit en steeds vaker zijn deze ziektes een gevaar voor de mens.
Niet te vermijden
De huidige vogelgriep veroorzaakt een lichte griep bij mensen. De volgende vogelgriep kan gevaarlijker zijn. De virussen zijn in staat om steeds weer met een nieuwe variant te komen. De dieren in de natuur bouwen een natuurlijke weerstand op tegen deze virussen. De dieren in de stallen niet en gaan massaal dood zodra het virus in de stal is. Na de huidige vogelgriep zal er weer een volgende vogelgriep komen. Met 1,9 miljoen kippen in Bernheze is vogelgriep een risico voor de volksgezondheid.
Risico beperken
Progressief Bernheze wil de risico’s vanuit de veehouderij voor de volksgezondheid verminderen. Ruime afstanden tussen stallen en de dorpen en woningen buiten de dorpen is een goede maatregel. Zodra de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek beschikbaar zijn wil Progressief Bernheze vaste afstanden opnemen in het bestemmingsplan. Grote aantallen dieren, dicht op elkaar, in een dichtbevolkt land is vol risico's. Het is tijd om met elkaar te onderkennen dat minder vee noodzaak is.
Cent van den Berg, fractievoorzitter