Te veel mensen zitten zonder werk. De vooruitzichten dat de werkeloosheidcijfers sterk gaan dalen zijn er nog niet. Nieuwe werkgelegenheid is nodig om meer mensen aan een baan te helpen. Wat kunnen de gemeenteraad en de regio aan dit vraagstuk doen?
Agrifood Capital
Samenwerken is onvermijdelijk in deze veranderende wereld. De 20 gemeenten en 2 waterschappen in Noordoost Brabant hebben de handen ineen geslagen om de werkgelegenheid te verbeteren. Onder de naam AgriFood Capital nieuwe producten ontwikkelen met grondstoffen uit de agrarische sectoren biedt kansen. Per inwoner dragen de gemeenten jaarlijks 3 euro per inwoner bij aan een fonds. Kansrijke projecten die tot nieuwe werkgelegenheid kunnen leiden krijgen geld uit dit fonds. Als gemeenteraad kijken we kritisch naar de bestuurders die de verantwoordelijkheid hebben van AgriFood Capital een succes te maken. We volgen de projecten om te beoordelen of het geld een goede besteding is. Progressief Bernheze kijkt vooral naar de vernieuwing, gevolgen leefomgeving en werkgelegenheid. Geen geld naar projecten die niet leiden naar een betere toekomst.
Transitie
In de regio is landbouw een belangrijke sector. Progressief Bernheze ziet vooral kansen in de plantaardige sector. Het lukt steeds beter om uit plantaardige gewassen producten te maken. Planten kunnen olie, de basis voor veel producten, gaan vervangen. Suikerbieten zijn een grondstof voor groene chemicaliën en biobrandstoffen. Biobased Economy is de Engelse term die voor deze ontwikkeling wordt gebruikt. Progressief Bernheze wil dat AgriFood Capital zich vooral op de vernieuwing met plantaardige gewassen gaat richten.
Cent van den Berg, fractievoorzitter