Progressief Bernheze bedoelt hiermee niet de EHBO voor klussers, maar de vernieuwing in de zorg vanaf 1 januari 2015. Het Brabants Dagblad schreef laatst dat mensen in Bernheze tevreden zijn over de huidige zorg. Klinkt goed, maar is het echt zo?
De zogenaamde “keukentafel gesprekken” zijn gevoerd. Mensen dachten mee over het invullen van de zorgvraag. Hoeveel kan iemand nog zelf? Wie kan er eventueel helpen? Bijna altijd lijkt het resultaat dat er minder (huishoudelijke) zorg wordt geboden.
Gaat dat nooit eens mis? Er komen nauwelijks klachten binnen bij de gemeente. Dat klinkt goed, maar misschien weten mensen de weg niet voor hun vragen en klachten. Wat als er aanvullende zorg nodig is? Wat als men het niet eens is met de beslissing?
Als je op de site van de gemeente gaat zoeken, vind je wel het WMO loket, het sociaal team en een stukje over zorgvragen, maar nergens staat waar je met je klachten terecht komt.
Progressief Bernheze wilde vorig jaar een onafhankelijk meldpunt voor klachten instellen, maar de coalitie (CDA, Lokaal, SP, D66) met wethouder Glastra van Loon zag daar niets in. Het systeem dat de gemeente al heeft zou voldoende moeten zijn. Onze motie kreeg geen steun.
We hopen dat de gemeente inziet dat ze snel duidelijk moet maken waar je met klachten terecht kunt en daarbij ook wijst op het extra ondersteuningsfonds dat is opgericht om mensen financieel te kunnen ondersteunen. Het blijft doe-veel-zelf zorg, maar het hoeft geen doe-alles-zelf zorg te worden.
Bellinda van den Helm, raadslid Progressief Bernheze