De gemeente Bernheze werkt voor een toenemend aantal onderwerpen in gemeenschappelijke regelingen samen met andere gemeenten. Er zijn onder andere gemeenschappelijke regelingen voor vergunningverlening, toezicht en handhaving, gezondheidszorg, veiligheid, werkvoorziening. Jaarlijks maakt het bestuur van een gemeenschappelijke regeling een kadernota, begroting en jaarrekening. Als het een regeling is van achttien gemeenten, komen de kadernota, begroting en jaarrekening, elk jaar, in achttien gemeenteraden op de agenda. Als u zegt dat gemeenteraden bij gemeenschappelijke regelingen hetzelfde werk doen, heeft u helemaal gelijk.
Invloed
Het uitvoeren van de controlerende taak bij een gemeenschappelijke regeling, met veel deelnemers, is door de gemeenteraad nog wel te doen. Maar het bijstellen van de kadernota of de begroting is niet eenvoudig. Een voorstel van één gemeenteraad heeft weinig gewicht als zeventien andere gemeenten het voorstel niet steunen. Als politieke partij kun je contact zoeken met je zusterpartijen in de andere deelnemende gemeenten voor een verandering in een kadernota. De actie moet je in een vroeg stadium oppakken. Tot nu toe hebben we dit niet gedaan.
Onmisbaar
Gemeenschappelijke regelingen zijn onmisbaar. Ook grote gemeenten kunnen niet alle onderwerpen alleen oppakken. Met gemeentelijke herindelingen neemt het aantal gemeenten af en heeft een gemeenschappelijke regeling minder deelnemers bij een gelijkblijvend werkgebied. De invloed van één gemeente neemt hierdoor toe. Acht of achttien deelnemers is een groot verschil. De effectiviteit van een gemeente wordt groter. Het vormen van grotere gemeenten versterkt het besturen in de regio. Progressief Bernheze vindt dit een goede keuze.
Cent van den Berg, fractievoorzitter
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.