Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Edwin DaandelsAls inwoner van Bernheze was ik uitgenodigd om mee te praten over de toekomst van Bernheze. In het najaar gaat de raad kiezen welke koers Bernheze gaat volgen in de toekomst.

Op deze avond werd eerst een inleiding gehouden over het Bernheze van nu. We hebben de financiën en de dienstverlening goed op orde. De lasten voor de gemiddelde inwoner zijn zeker niet te duur t.o.v. andere gemeenten. Aansluiting of opsplitsing van Bernheze geeft efficiëntie voordelen en kan dus betekenen dat de kosten voor de gemeente lager kunnen uitpakken in de toekomst. Uit onderzoek bleek wel dat grotere gemeenten vaak geen lagere lasten hebben, omdat hun ambities hoger liggen.

De voor en nadelen van opsplitsing, fusie of zelfstandig blijven, werden door de aanwezigen op papier gezet. Hier loopt dan weer emotie en ratio door elkaar heen. De woorden ‘ik heb geen Bernhezer gevoel’ werden vaak genoemd. En als we aansluiten bij een grotere gemeente dan krijgen we sneller betere faciliteiten in ons centrum.

Ik ben zelf een rationele denker en plaats hierbij dan meteen vraagtekens. Krijg ik wel een Uden-, Oss- of misschien een Meierijstad-gevoel? Zorgt een andere gemeente voor een mooi winkelcentrum? Ook al staan vele panden in hun eigen centrum leeg?

Groter blijkt dus ook niet goedkoper en Bernheze heeft het nu toch goed voor elkaar?

Ik woon in Heeswijk, ga naar het ziekenhuis in Uden, winkelen in Den Bosch en naar het theater in Veghel. In Bernheze kan alles beter, maar volgens mij doen we het hier zo slecht nog niet. In juli komen de CDA-leden bij elkaar om te discussiëren over de keuzemogelijkheden, die de gemeenteraad heeft.

Edwin Daandels

commissielid CDABernheze