Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Marco Konings copyGeorge Orwell schreef er al eens over: alle dieren zijn gelijk, maar sommige zijn iets meer gelijk dan anderen. Dit lijkt ook op te gaan in Bernheze. Het Aa-dal heeft vanuit gemeentelijke en provinciale regels extra bescherming. Bij nieuwe ontwikkelingen mogen bestaande waarden niet aangetast worden of moet compensatie plaatsvinden. Maar CDA-wethouder Van Boekel vindt dat voor plannen van de gemeente zelf niet nodig.

Er is een bestemmingsplan gemaakt om teeltondersteunende voorzieningen op te richten in het beschermde Aa-dal. Twee maanden geleden speelde zo’n zelfde geval in het beschermde beekdal van de Leijgraaf. De betreffende ondernemer moest toen ter compensatie een natuurlijk ingerichte groenstrook aanleggen. Nu is de gemeente echter zelf initiatiefnemer, en hoeft er opeens geen compensatie plaats te vinden. Dat is meten met twee maten, en druist bovendien in tegen gemeentelijke en provinciale regels!

Wethouder Van Boekel kon geen fatsoenlijk antwoord geven op de vraag waarom er geen compensatie nodig is. En waarom hier een groter perceel dan de maximaal toegestane 3 hectare mocht komen werd ook niet duidelijk.

Wat wel duidelijk werd is dat de coalitiepartijen dit plan zonder op of aanmerkingen steunden. Plannen in strijd met de regels worden dus goedgekeurd wanneer het zo uitkomt, in plaats van de regels te hanteren en te handhaven. Wel allemaal roepen in de media dat het gedaan moet zijn met gedogen, maar wanneer het op beleidskeuzes aankomt kijkt de coalitie de andere kant op. Schandalig!

Marko Konings, fractievoorzitter Politieke Partij Blanco